Direktor posrnule osiguravajuće kuće AIG Edvard Lidi priznao je juče u svedočenju pred Kongresom SAD da su sporne premije u vrednosti od 165 miliona dolara dodeljene rukovodiocima kompanije „sramne“ za mnoge Amerikance i dodao da je i on ozlojeđen zbog toga. Poslanici oba doma Kongresa izrazili su bes zbog postupaka kompanije. „Malo ko bi mogao da poveruje da je moguće da neko počini greške koje je počinio AIG“, izjavio je Lidi koji je na funkciju direktora osiguravajuće kuće stupio prošle jeseni.

 Od AIG koja je u krizi biće zahtevano da vrati sporne premije koje su joj dodeljene nakon što je dobila finansijsku pomoćod vlade od ukupno 170 milijardi dolara, rekao je ministar finansija SAD Timoti Gajtner. U pismu koje je uputio Kongresu Gejtner je, takođe, rekao da će 165 miliona dolara biti oduzeto od 30 milijardi dolara koje kompanija treba da dobije kao deo finansijske pomoći vlade. Plan je usledio nakon što se Gajtner našao na udaru žestokih kritika zbog načina na koji se uhvatio u koštac sa sve spornijim problemom. Republikanci su rekli da je trebalo više da učini da bi sprečio da premije budu isplaćene. Frustracije zbog premija rastu, a u izveštajima se navodi da su kancelarijama AIG dostavljeni mejlovi sa porukama mržnje u kojima se članovima kompanije čak preti smrću.

Republikanci su kritikovali Gajtnera zato što nije sprečio isplatu bonusa. U pismu koje je uputio liderima Kongresa Gajtner je istakao mere koje je preduzeo kao deo napora da spreči isplatu premija. On je onda potvrdio da će isplaćene premije biti oduzete od sledeće rate finansijskog paketa namenjenog AIG. „Nametnućemo AIG ugovornu obavezu da iz poslovnih operacija Trezoru isplati iznos koji je upravo podeljen kroz bonuse njegovim rukovodiocima“, navodi se u Gajtnerovom pismu.

Pre Gajtnerove izjave Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma Kongresa, izjavila je da nekoliko komisija razmatra da ove nedelje usvoji zakon kojim će povratiti novac od AIG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari