Direktor beogradskog Vodovoda najavio da će do kraja godine tražiti poskupljenje vode za piće 1Foto FoNet Velimir Ilić

Suši i visokoj temperaturi se ne nazire kraj, dok nadležni apeluju da racionalno trošimo vodu za piće ili je nećemo dovoljno imati. Radomir Vujadin, direktor Beogradskog vodovoda i kanalizacije izjavio je za RTS da su prošle godine uspeli da obezbede 700 litara vode u sekundi, otkrivanjem kvarova. Ističe i da cene vode u prestonici nije realna, najavivši da će do kraja godine tražiti njeno poskupljenje.

Radomir Vujadin, gostujući u Beogradskoj hronici, izjavio je da nemamo luksuz da rasipamo vodu jer su, ističe, vodovodne mreže građene pre 50, 60 i 70 godina.

Potrošnja, gubici i pranje ulica

Jedno domaćinstvo u stambenoj zgradi u Beogradu mesečno potroši oko 11 kubnih metara vode, potrošači privrede, a fabrike i trgovine skoro 54 kubna metra, dok stanovnici centralnih delova grada dnevno između 130 i 150 litara.

Potrošnja se tokom leta poveća oko 20 odsto. Prosečna dnevna potrošnja po stanovniku u prigradskim delovima grada iznosi oko 200 litara, dok se u letnjim mesecima poveća i do 300 odsto.

Godišnji gubici u sistemu snabdevanja vodom iznose 31 odsto. Procene su da se na nelegalnu potrošnju (krađu vode) odnosi oko 10 odsto, a ostalih 21 odsto na gubitke na transportnim i distributivnim cevovodima.

Pojedine opštine „kubure“ sa vodom za piće, dok se u Beogradu ulice peru čistom vodom. Gradska čistoća za pranje ulica je lane potrošila 633.500 kubnih metara vode za piće, a do septembra ove godine više od 400.000 kubnih metara.

„Primarni cevovodi u Beogradu iznose oko 4.000 kilometara. Prosečan njihov vek je oko 50 godina. Praktično, svake godine bi trebalo dva odsto cevovda da menjamo, što je oko 80 kilometara. Beogradski vodovod, kao i u drugi vodovodi nemaju za to sredstava“, ističe Vujadin.

Prema njegovim rečima, od ukupne količine vode koju proizvede Vodovod, 50 odsto su gubici – zbog nelegalne potrošnje i dotrajalih cevovoda.

„Voda može da otiče, na primer kada pukne cev, a da ne znamo dok ne dođe do površine. Prošle godine smo uspeli da otkrijemo tri kvara. Godinama je postojao jedan kvar na cevovodu ispod Savskog mosta gde je oticalo skoro 200 litara vode“, kaže Vujadin.

Ističe da su prošle godine uspeli na taj način da obezbede novih 700 litara vode u sekundu, pa Beograd nije osetio probleme koje su imali gradovi u okruženju.

„Cena vode nije realna“

Vujadin napominje da u Vodovodu veliki broj sredstava odlazi na popravke kvarova, a finanisaraju se isključivo samostalno – od prodaje vode i usluge odvođenja voda.

„Cena nije realna – 74,5 dinara za 1.000 litara vode. Tenzija je uvek na kraju godine, kada je potrebno neznatno povećati cenu, što ne nailazi na pozitivnu reakciju kod potrošača“, ističe Vujadin.

Gost Beogradske hronike kaže da će Beogradski vodovod tražiti od Skupštine grada da voda poskupi do kraja godine da bi rešili pojedine probleme, kao i da bi obezbedili i sledeće godine uredno snabdevanja.

„Cena vode u Beogradu, u odnosu na druge gradove, na lestvici je na sredini. Mnogi gradovi, od Subotice, Novog Sada, Negotina do Loznice, imaju daleko skuplju vodu“, ukazuje Vujadin.

Enormna potražnja

Napominje da potrošači moraju da budu solidarni i svesni da je u vrelim danima potražnja za vodom enoromno uvećana.

„Proizvodimo dovoljno vode, potiskujemo  u distributivni sistem skoro 7.000 vode u sekundi. Građani ne treba da troše vodu neracionalno, već u skladu sa odlukom o prečišćavanju i distribucuji vode“, kaže Vujadin.

Vujadin ističe da se trude da svakodnevno da uklone sve kvarove, kojih je na dnevnom nivou do 150.

„Svi su resursi na raspologanje i naši ljudi su na 40 stepeni na terenu na otvorenom“, zaključuje direktor Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari