Direktor Iskre očekuje da država plati štetu 1Foto: Milorad Đurović

Očekujemo da država postupi odgovorno i nadoknadi nam štetu bez tužbe zato što nam nije zaštitila imovinu, kaže za Danas Vladimir Miljević, direktor Iskre, firme u Hercegovačkoj ulici čiji je objekat grupa maskiranih osoba bagerima srušila u noći 25. aprila.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

On dodaje da je tužba za naknadu štete za porušene objekte i nereagovanje policije samo poslednja opcija.

Pošto je Iskra, kao i drugi objekti u Hercegovačkoj ulici, sravnjena sa zemljom, kako kaže Miljević, na tom mestu je postavljen jedan montažni objekat, odnosno kontejner, kako bi firma posle „elementarne nepogode“ nastavila da radi.

– Skoro svi objekti su kompletno razrušeni, pokidane instalacije, uništena oprema, dokumentacija, magacini, ali Iskra još uvek postoji. Adresa nam je ista godinama, u APR-u i dalje Hercegovačka 4, a našim ljudima je potreban krov nad glavom i toalet – ističe Miljević.

Zbog postavljenog kontejnera u Hercegovačkoj odmah je reagovala gradska Komunalna inspekcija tražeći izjašnjenje o postavljenom objektu, što su advokati Iskre juče i uradili.

Miljević naglašava da su neki delovi tih objekata ostali.

– Temelj i temeljna ploča objekta, koji ima upotrebnu dozvolu, na koju smo spustili kontejner i WC, delovi zidane ograde oko placa za koju postoji privremena građevinska dozvola su još tamo. Tu je plato za pranje vozila sa građevinskom dozvolom, kao i podzemni deo vage koja ima upotrebnu dozvolu, a bageri ga nisu mogli uništiti. Deo tih objekata je odavno ucrtan u katastru. Na kraju, tu je i sudsko poravnanje iz 1984. godine između Iskre i tadašnjeg korisnika zemljišta koje ima snagu sudske presude, a koje se nalazilo i u prodajnoj dokumentaciji Iskre kada je kupovana iz stečaja – objašnjava Miljević.

Firma Iskra je sudu 25. aprila predala zahtev za obezbeđenje dokaza, ali od njih ni posle tri nedelje nema odgovora. Takođe, kaže Miljević, od policije imaju samo informaciju da je predistražni postupak „još uvek u toku“. On navodi i da je Iskra „bez obzira na razrušene objekte, još uvek u posedu dvorišta na kom se neprekidno nalazi poslednjih 70 godina“.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za Danas navode da još uvek ne mogu da kažu da li su preuzeli izveštaj Zaštitnika građana, kao ni da li su poslali urgenciju Ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi sa dostavljanjem izveštaja o slučaju u Savamali.

Policija tražila snimke kamera od novinara

Beograd – Policajci iz Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta su od novinara KRIK-a tražili snimak rušenja u Savamali, saopštio je KRIK. U saopštenju te mreže se podseća da je KRIK snimke na kojima se vidi dolazak bagera u Hercegovačku ulicu, rušenje objekata u privatnom vlasništvu, kao i osobe koje zaustavljaju prolaznike u noći 25. aprila još pre dvadeset dana objavio na svom Jutjub kanalu. Snimci su deo video-zapisa koji je zabeležila sigurnosna kamera obližnjeg objekta i traju više od četiri sata.

 Janković sprovodi dodatne kontrole

Zaštitnik građana Saša Janković potvrdio je za Danas da radi dodatne kontrole u vezi sa rušenjem nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, kada su nepoznate osobe 25. aprila ujutru bagerima srušile nekoliko objekata u Savamali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari