Direktor Osnovne škole „Milovan Jelić“ iz bjelopoljskog sela Pavino Polje Novak Novaković podnio je u utorak ostavku na tu funkciju, nakon što su ga mještani ovog sela optužili da je kriv za samoubistvo učenika osmog razreda M. L. U tekstu ostavke, koji je uputio ministru prosvjete i nauke Slavoljubu Stijepoviću i predsjedniku Opštine Bijelo Polje Aleksandru Žuriću, međutim, Novaković negira svoju krivicu.

Sa druge strane, mještani tvrde da je direktor Novaković izgrdio nastradalog učenika zbog toga što je slomio ogledalo u jednoj učionici, poslije čega je dječak, kako pričaju mještani, sjeo u školski minibus, otišao kući i u svojoj sobi izvršio samoubistvo iz poluautomatske puške.

– Prvenstveno, duboko žalim zbog tragedija koja je zadesila porodicu nastradalog učenika sa kojom sam, inače, dugogodišnji prijatelj. Međutim, nije istina da sam na bilo koji način kaznio niti zaprijetio kaznom nastradalom dječaku, niti je istina da sam ga grdio i da ga je bilo kakva moja riječ navela da to učini. Tog dana čak nijesam ni bio u školi zbog sastanka Aktiva direktora u OŠ „Marko Miljanov“, a nastradalog učenika nijesam vidio tokom nastave ni prethodnog dana. Istina je da grupa ljudi u Pavinom Polju već 15 godina, na najgore moguće načine, pokušava da se obračuna sa mnom. Zbog toga, moja noga među te ljude više neće, kazao je Novaković.

Nakon što je M. L. izvršio samoubistvo, oko 160 učenika OŠ „Milovan Jelić“ nije pohađalo nastavu, sve dok Novaković nije podnio ostavku na mjesto direktora te škole. Takođe, roditelji djece koja pohađaju ovu školu, tražili su i otkaz za nastavnika maternjeg jezika Janka Delića.

– Povod za naš spontani protest ispred škole je sve ono što se već godinama dešava u ovoj prosvjetnoj ustanovi, od kada je prije 12 godina na njeno čelo došao Novaković. Nastavnik Delić je tražio od djece da na sveskama pišu maternji, a ne srpski jezik, a jednog đaka je udaljio sa nastave jer je nosio majicu na kojoj je pisalo Srbija, dok su oni na čijim majicama je bilo napisano Crna Gora i USA ostajali na času, pričaju mještani.

U ime bratstvenika Lekovića, koji su u velikoj žalosti, Miro Leković naglašava da je protiv direktora podnesen veliki broj prijava.

– Svi smo se žalili, počev od đaka, nastavnog osoblja, pa do roditelja, ali je sve bilo uzalud. Njega neko štiti na nesreću svih nas, tvrdi Leković.

Povodom ovog slučaja, u školi u Pavinom Polju bio je i glavni republički prosvjetni inspektor Miomir Anđić, a sa mještanima je razgovarao i predsjednik opštine Aleksandar Žurić. Anđić je saopštio da je prvo razgovarao sa vršnjacima pokojnog M.L., odnosno učenicima osmog razreda, i odjeljenskim starješinom, a potom je razgovarao i sa nastavnicima i pomoćnim osobljem, te da će razgovarati i sa direktorom Novakovićem i nastavnikom Delićem, kako bi o svemu sačinio izvještaj i obavijestio nadležno Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari