Direktor Rio Tinta: Neće biti zagađenja vode, vazduha i zemljišta, ni zbog korišćenja sumporne kiseline, ni zbog deponije 1Foto: Screenshot/TV Pink

Direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm pručio je da ako bude realizovan projekat „Jadar“ neće biti zagađenja vode, vazduha i zemljišta, ni zbog korišćenja sumporne kiseline, ni zbog deponije.

„Mislim da je ovo dobra rasprava. Moramo da budemo zadovoljni kada je reč o vodi. Moramo da budemo zadovoljni kada je reč o upotrebi korišćenju sumporne kiseline. Moramo da budemo zadovoljni kada je reč o deponiji. Imate moje uveravanje da nećemo imati zagađenje izvora, vazduha i zemljišta“, poručio je Stausholm.

Istakao je da će zbog toga poljoprivreda u komišiluku rudnika litijuma biti u potpunosti kao i poljoprivreda bilo gde drugde.

„Ja se zaista radujem da se vratim u Loznicu. To je divan kraj i želim da uživam u paradajzu i svim poljoprivrednim proizvodima”, dodao je.

Nataša Banković iz Javnog preduzeća “Srbijašume” pitala je da li će posledica eksploatacije litijuma biti ispuštanje štetnih gasova u atmosferu, koje će dovesti do stvaranja kiselih i do ubrzanog sušenja šuma.

Inženjer za zaštitu životne sredine iz Rio Tinta Jovan Milićević joj je odgovorio da ne postoji ta opasnost.

Dezinformacije i lažne vesti

Stausholm je izjavio da kompanija u svojoj istoriji nikada nije bila izložena takvoj kampanji dezinformacija i lažnih vesti, kao što je slučaj sa projektom Jadar.

Stausholm je, u razgovoru sa stanovnicima mesta u dolini Jadra i predsednikom Srbije Aleksndrom Vučićem u Ljuboviji o projektu Rio Tinto, ponovio da je kompanija trebalo više da učini na komunikaciji.

Naš posao je da profesionalno razvijemo projekat, a država Srbija treba da odluči hoće li ga sprovesti, rekao je on.

Vikend sam proveo ovde u Srbiji i osećam da je ovaj dijalog dobar. Radio sam sa vladom koja je izabrana, a na državi je da odluči o Jadru. Čvrsto verujem da je ovo projekt koji bi doneo velike koristi Srbiji, poručio je Stausholm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari