Direktor užičkog Vodovoda traži izjašnjenje predsednice sindikata zbog njene izjave za Danas, povodom bizarne odluke Nadzornog odbora 1Veroslava Šijaković/Foto: Privatna arhiva

Ne stišava se bura oko odluke Nadzornog odbora užičkog JKP Vodovod, kojom je zaposlenima zaprećeno da će, ukoliko naprave grešku u materijalima koji se dostavljaju za sednice tog odbora, biti kažnjeni tako što će, o svom trošku, voditi na ručak članove tog odbora.

Takvu odluku, Nadzorni odbor je usvojio 28. jula. Danas je o tome pisao 15. avgusta, a dva dana kasnije, prema našim saznanjima, isti odbor je tu odluku povukao.

Dan nakon objavljenog teksta i odijuma u javnosti, direktor Vodovoda Duško Ljujić je zatražio od Veroslave Šijaković, predsednice sindikata Sloga u tom preduzeću, koja je za Danas, pored ostalih sagovornika, komentarisala tu odluku, da se izjasni o sopstvenoj izjavi.

Sindikat Sloga je osudio zahtev direktora, smatrajući ga pritiskom na predsednicu sindikata, dok direktor odbacuje optužbe i navodi da je hteo da proveri autentičnost njene izjave.

Reakcija sindikata

Verosalava Šijaković je, u, navodno, spornoj izjavi za Danas, navela da je bila „zatečena odlukom Nadzornog odbora“, a potom dodala:

„Ne znam šta da kažem. Zatečena sam time što sam videla na oglasnoj tabli. Njima je svega malo i ne znaju kako više da uzimaju, a Vodovod je, izgleda, dobra „krava muzara“. Nema kraja. Radim u Vodovodu skoro 42 godine. Oni više ne kraduckaju, već uzimaju“.

Takođe, rekla je da „niko, za sada, nije kažnjen, jer je odluka na oglasnoj tabli preduzeća postavljena 14. avgusta“.

Direktor užičkog Vodovoda traži izjašnjenje predsednice sindikata zbog njene izjave za Danas, povodom bizarne odluke Nadzornog odbora 2
Foto: Privatna arhiva

To je bio povod da direktor od nje zatraži pisano izjašnjenje.

„Potrebno je da se što pre, a najkasnije u roku od tri dana, izjasnite da li je navedena izjava u potpunisti Vaša, odnosno da li je u članku adekvatno i verno preneta Vaša izjava tom listu“, piše u dopisu koji je, 16. avgusta, direktor Ljjić uputio predsenici sindikata Veroslavi Šijaković.

Ona je našoj redakciji potvrdila da je direktor od nje zataržio izjašnjenje o njenoj izjavi, za koju je rekla da je „verno i istinito objavljena u Danasu“.

Direktor užičkog Vodovoda traži izjašnjenje predsednice sindikata zbog njene izjave za Danas, povodom bizarne odluke Nadzornog odbora 3
Zahtev direktora

„Tim zahtevom se neću baviti. Dopis sam prosledila pravnicima sindikata Sloga da se o njemu oni izjasne“, kazala je za Danas Šijaković.

Na pitanje o pozadini tog zahteva, navela je da „misli da je to pritisak „odozgo“ i odvlačenje pažnje od bitnih stvari koje se dešavaju u Vodovodu“.

„Na neki način to jeste pritisak na mene, jer sam predsednica sindikata Sloga u preduzeću“, navela je naša sagovornica.

Glišo Vidović, predsednik sindikata Sloga za ceo grad, ocenjuje da to „jeste direktan pritisak na sindikalnog funkcionera, što je u suprotnosti sa zakonom“.

Direktor užičkog Vodovoda traži izjašnjenje predsednice sindikata zbog njene izjave za Danas, povodom bizarne odluke Nadzornog odbora 4
Glišo Vidović/Foto: N. Kovačević

„Zahtev smatramo nezakonitim i videćemo šta će se dešavati. To je pritisak na predstavika našeg sindikata koji, kao sindikalni funkcioner, ima pravo da  govori za medije“, kazao je za Danas Vidović i najavio pravnu podršku kolegnici.

„To je, dodaje, „i pokušaj da se zamaskira loša situacija u tom preduzeću, za koju je i sam predsednik Nadzornog odbora rekao da je veoma teška, ali da gradsko rukovodstvo ne reaguje na odluke tog odbora“, dodao je Glišović.

Objašnjenja direktora

Direktor Duško Ljujić kaže za Danas da se „iz dela izjave predsednice sindikata može zaključiti da u Vodovodu ima kriminala“.

„Od nje sam tražio samo to da se izjasni da li je Danas verno preneo njene reči. Ako ona tvrdi da je njena izjava verno prenesena i da ima kriminala u Vodovodu, trebalo bi to da dokaže“, navodi za Danas direktor i smatra da svojim zahtevom „nije izvršio pritisak na predsednicu sindikata“.

Direktor užičkog Vodovoda traži izjašnjenje predsednice sindikata zbog njene izjave za Danas, povodom bizarne odluke Nadzornog odbora 5
Duško Ljujić/Foto: N. Kovačević

Na podsećanje da je predsednik Nadzornog odbora Miodrag Tanović rekao za Danas da je to preduzeće „u veoma teškoj situaciji“ i da „na važne odluke tog odbora nadležni u Gradu ne reaguju“, Ljujić je uzvratio da su troškovi poslovanja tog preduzeća značajno veći ove, nego prošle godine.

Prošle godine, dodaje, „uloženo je više od 80 miliona dinara u rekonstrukciju  cevovoda i postavljanje novih vodovodnih cevi, dok ove godine nema tako mnogo obimnih poslova“.

„Delimo sudbinu svih javnih preduzeća i ogromni su troškovi hemikalija, struje i ostalog. Čak 85 odsto prihoda dajemo samo za tri stavke – plate, električnu energiju i hemikalije“, navodi direktor i kaže da je poslovanje tog preduzeća opterećeno sa oko 65 miliona dinara za amortizaciju.

Neumesna šala

Za bizarnu odluku Nadzornog odbora, čiji predsednik tvrdi da njen cilj nije kažnavanje zaposenih, već skretanje pažnje nadležnih u gradskoj upravi da čitaju i uvažavaju odluke tog odbora, kaže da nije znao, jer je bio na godišnjem odmoru, te da ga je o njoj obavestila gradonačelnica. „Mislim da je to trebalo da bude neka šala, a ispostavilo se da je neumesna“, ocenjuje za Danas Ljujić.

Povučena odluka odbora

Prema saznanjima Danasa, Nadzorni odbor Vodovoda je povukao svoju bizarnu odluku i to 17. avgusta, tokom telefonske sednice njegovih članova. S druge strane, predstavnici gradske vlasti su ranije najavili za Danas da će taj odbor, zbog te odluke, biti smenjen na prvoj sednici užičke skupštine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari