Direktorat: Nema povećanog zračenja u Srbiji 1foto EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

U protekla 24 sata nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje. Sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Republici Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog zračenja, i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Kako je objašnjeno, u protekla 24 sata nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja ni na teritoriji Evrope, uključujući i teritoriju Ukrajine.

– Napominjemo da Direktorat, svakodnevno nakon 12.00 časova na zvaničnom sajtu Direktorata objavljuje jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje i Evrope. Ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani se biti trenutno obavešteni – navodi se u saopštenju.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je na lokaciji nuklearne elektrane „Zaporožje“ u ranim jutarnjim časovima dana bilo oružanih sukoba u kojima je oštećen objekat koji nije deo reaktorske zgrade.

Kako je za Danas kazao stručnjaka u oblasti nuklearne fizike Ilija Plećaš ne postoji opasnost za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari