Društvo direktora škola Srbije zatražilo je od Ministarstva prosvete da hitno povuče sporni član pet Pravilnika o bližim uslovima za izbor direktora ustanova obrazovanja i vaspitanja, jer diskriminiše ne samo aktuelne rukovodioce obrazovnih ustanova već i nastavnike koji bi želeli da konkurišu za tu funkciju, a nisu stekli neko od zvanja. Ukoliko to ne uradi, Društvo će pred Ustavnim sudom pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti pomenutog pravilnika, najavio je za Danas Ivan Ružičić, predsednik Upravnog odbora Društva direktora škola i prvi čovek Gimnazije u Čačku.

Novim pravilnikom koji je stupio na snagu pre nekoliko dana predviđeno je da “prednost za izbor direktora ima kandidat koji je stekao neko od zvanja prema propisima iz oblasti obrazovanja”. Nejasno je, međutim, da li je reč samo o zvanjima za koja mogu da konkurišu nastavnici, vaspitači i stručni saradnici ili se pomenutim članom otvara mogućnost da za prvog čoveka predškolskih ustanova i škola budu birani i zaposleni u školskim upravama, Ministarstvu prosvete i dva prosvetna zavoda, koji stiču zvanja po nekim drugim propisima.

U Ministarstvu prosvete nisu želeli da odgovore na pitanja Danasa i razreše ove dileme.

Prema Pravilniku o stalnom stručnom usavršavanju i napredovanju nastavnici, vaspitači i stručni saradnici mogu da steknu četiri zvanja: pedagoški savetnik, samostalni pedagoški savetnik, viši pedagoški savetnik i visoki pedagoški savetnik. Iako je zakonom predviđeno da izbor u zvanje donosi i veću platu, to se u praksi ne poštuje godinama unazad, zbog čega mnogi prosvetni radnici nisu bili motivisani da jure „titule“ koje im ne donose nikakvu korist. Procenjuje se da je u poslednjih pet godina nešto manje od 200 prosvetara uspelo da stekne neko od ovih zvanja. I Ivan Ružičić potvrđuje tu informaciju, napominjući da je u Gimnaziji u Čačku takvih samo troje zaposlenih, a oko petnaestak na području celog grada.

Ružičić navodi da nijedan od 2.000 direktora predškolskih ustanova osnovnih i srednjih škola nema zvanje, jer po važećim propisima nije ni mogao da ga stekne u toku mandata.

-Napredovanje u zvanja nije ni predviđeno za direktore već samo za nastavnike, vaspitače i stručne saradnike. Direktor je učesnik u toj proceduri i dok je u mandatu ne može da napreduje u neko od zvanja. Drugi problem je što pomenuti član pet nije u saglasnosti sa članom 60 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji kaže da se direktor bira po pribavljenom mišljenju nastavničkog veća. Ispada da njihovo mišljenje nije važno ako u startu prednost ima kandidat sa zvanjem – smatra Ružičić.

On dodaje da je nejasno šta je bila namera predlagača ovakvog rešenja.

– Ako je ideja bila da se i direktori škola usavršavaju, onda je najpre trebalo izmeniti postojeći Pravilnik o stalnom stručnom usavršavanju i sticanju zvanja i dati neki rok za direktore. Na ovaj način pravi se diskriminacija prema ljudima koji su već izabrani, ali i prema nastavnicima koji žele da se kandiduju, koji su se usavršavali, ali nisu stekli zvanje – kaže Ružičić.



Verbić obećao rešenje

Predstavnici Društva direktora škola Srbije juče su imali hitan sastanak sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, na kome je on obećao da direktori škola neće biti diskriminisani i da će imati jednake uslove kao i drugi zaposleni. Verbić je naveo da se sporni član pet neće primenjivati dok se ne promeni Pravilnik o stručnom usavršavanju i napredovanju, izjavio je za Danas Dejan Nedić, predsednik Skupštine Društva direktora škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari