Direktor knjaževačkog preduzeća Džervin kop komerc Goran I. i Ninko M., vlasnik firme „Kop komerc“ koja je zakupac „Džervinove“ hladnjače, uhapšeni su u sredu kao odgovorna lica zbog sumnje da su izvršili krivično delo zagađenja životne sredine, saznaje Danas u Policijskoj upravi Zaječar.

Direktor knjaževačkog preduzeća Džervin kop komerc Goran I. i Ninko M., vlasnik firme „Kop komerc“ koja je zakupac „Džervinove“ hladnjače, uhapšeni su u sredu kao odgovorna lica zbog sumnje da su izvršili krivično delo zagađenja životne sredine, saznaje Danas u Policijskoj upravi Zaječar. Kako navode iz policije direktori su uhapšeni na osnovu „relevantnih činjenica i izvršenih analiza“ koje ukazuju da su osumnjičeni u toku juna 2007, kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine u slivu reke Beli Timok, zagadili vodu u većoj meri na širem području, usled čega je došlo do uništenja i oštećenja životinjskog sveta velikih razmera.
Protiv uhapšenih su podnete krivične prijave, a Krivičnim zakonikom za to delo su zaprećene zatvorske kazne od jedne do osam godina.
Republički inspektor za zaštitu životne sredine uručio je prekjuče rešenja kojima se privremeno zabranjuje rad preduzeća „Džervin kop komerc“ i „Džersi“, „Stokoimpeks“ i „Venus“. Rešenja su usledila posle velikog uginuća ribe 29. juna u Svrljiškom i Belom Timoku izazvanog povećanom količinom amonijaka. Ministarstvo za zaštitu životne sredine najavilo je da će protiv preduzeća za koje se utvrdi da je izazvalo uginuće ribe biti podneta prijava za privredni prestup za koji je maksimalna predviđena kazna tri miliona dinara.
Preduzeću Džervin Kop Komerc, koje se bavi preradom višanja, republički inspektor je privremeno zabranio rad dok ne dostavi podatke o ispitivanju ispravnosti uređaja s amonijakom i efikasnosti uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.
Tehnička direktorka Džervina Biljana Marinković tvrdi da ta fabrika nije izazvala zagađenje. I ostale tri firme koje je ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin naveo kao moguće uzročnike pomora ribe negirale su odgovornost za pomor ribe i najavile tužbe protiv države zbog narušavanja ugleda.
– Naneta nam je ogromna šteta i nećemo lako preći preko toga. Nesmotrenim pristupom Ministarstva za zaštitu životne sredine ugrožena je cela knjaževačka privreda. Odmah ćemo dostaviti sve podatke koje je zahtevalo Ministarstvo. Već smo uradili prve analize i preliminarni rezultati govore da su naše otpadne vode takve da mogu da idu direktno u reku, a ne u kanalizaciju – objašnjava za Danas generalni direktor preduzeća Džersi koje je takođe označeno kao mogući zagađivač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari