Više od 150 radnika Građevinskog kombinata Graditelj podržalo je minulih dana krivičnu prijavu podnetu Upravi policije protiv direktora ove firme zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno raspodele tridesetak lokala na atraktivnim mestima u Leskovcu, ali i u drugim gradovima širom Srbije gde je ova poznata neimarska kuća decenijama imala svoja gradilišta.

Više od 150 radnika Građevinskog kombinata Graditelj podržalo je minulih dana krivičnu prijavu podnetu Upravi policije protiv direktora ove firme zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno raspodele tridesetak lokala na atraktivnim mestima u Leskovcu, ali i u drugim gradovima širom Srbije gde je ova poznata neimarska kuća decenijama imala svoja gradilišta.
Umesto neisplaćenih zarada, navodi se u prijavi, rukovodiocima Graditelja i njihovim najbližim saradnicima, podeljeni su lokali, čime su samo odabranima i privilegovanima izmirene obaveze, a radnici bili primorani da povedu dug sudski spor s neizvesnim ishodom.

Prodaja u bescenje

Tehnički direktor Graditelja Bratislav Pavić navodi da je, na primer, pogon Betonjerka za namirenje radničkih potraživanja, sud prodao za 920.000 dinara, a njena stvarna vrednost je oko deset miliona dinari.

– Koliko je tačno kompenzacijom podeljeno lokala, mogu da kažu samo nadležni organi – kaže Bratislav Pavić, koji dodaje da nema razloga da se bilo šta krije od javnosti.

Mirjana Milićević, jedan od potpisnika krivične prijave protiv direktora Graditelja, ističe da se trinaestoro radnika 13. decembra prošle godine obratilo Upravi policije, ali je naknadno prikupljeno 150 potpisa radnika koji traže da se afera Graditelj u potpunosti rasvetli uz obeštećenje svi zaposlenih.

Lista prozvanih

U krivičnoj prijavi koju su radnici podneli Upravi policije nalaze se imena svih direktora Graditelja. To su Petar Manić, generalni direktor, Bratislav Pavić, tehnički direktor, Staniša Krivokapić, komercijalni rukovodilac, Danica Petrović, rukovodilac pravnog sektora, Gordana Mitić, finasijski rukovodilac, Krista Kalinić, rukovodilac tehničke službe i Božidar Mladenović, rukovodilac fabrike stanova.

– Direktori su zarade obračunavali po samo njima znanim kriterijumima, jer u u našoj firmi godinama ne postoji kolektivni ugovor. Tako je ispalo da je Graditelj pojedinačno direktorima bio dužan više od dva miliona dinara – kaže Mirjana Milićević, obračunski radnik u ovoj kompaniji.
Milićevićeva naglašava da se podeljeni lokali u Leskovcu nalaze na jednoj od najatraktivnijih lokacija, u novoj, još neotvorenoj poslovnoj zgradi, u Mlinskoj ulici, a njihova vrednost, smatra ona, procenjena je od 500 do 600 evra po kvadratnom metru.
-Velika grupa radnika, koja je poveli spor, dobila je obaveštenje da sud nije u mogućnosti da namiri njihova potraživanja, jer u Graditelju nema šta da se proda – konstatuje Mirjana Milićević, dodajući da još nije tužila kolektiv, ali će to uraditi zbog neuplaćenog doprinosa Fondu PIO.
Generalni direktor graditelja Petar Manić ističe da je podela lokala obavljena legalno, po zakonu, u da su navodi radnika o nekakvim mahinacijama – neistiniti.
– Član sam komisije koja je obračunavala zarade, bio sam i predsednik Upravnog odbora koji je doneo odluku o dodeli lokala. Jedno od sredstava plaćanja je kompenzacija koja se u vreme besparice primenjuje. Na taj način, komepnzacijom, namirili smo stotinu, možda i dvestotine zaposlenih. Takođe, pojedini radnici su ostvarili zaostale zarade preko suda prodajom imovine za koju smo se svi zalagali da ne bude otuđena ispod stvarne vrednosti – kaže Bratislav Pavić, jedan od prozvanih direktora Graditelja, dodajući da je dao opširnu izjavu Upravi policije i da je, kao i drugi direktori, kao kompenzaciju za neisplaćene zarade, dobio lokal u Mlinskoj ulici.
– Neka mi kolektiv namiri zaostala potraživanja i ja ću, a verujem da će to učiniti i drugi, vratiti lokal – kaže Bratislav Pavić, tehnički direktor Graditelja.
Kombinat Graditelj punih šest godina posluje sa gubitkom. Početkom 2002. godina u kolektivu je bilo 960, a sada ih je manje od 180 zaposlenih i gotovo svi sudskim putem traže isplatu zaostalih zarada, ali i uplatu doprinosa Fondu PIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari