Osnovne škole prikupljale su nezakonito određene podatke prilikom konkurisanja roditelja za dodelu besplatnih udžbenika, zbog čega je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio da se prekine sa tim aktivnostima. Poverenik je u pismu ministru prosvete Srđanu Verbiću naveo da je neophodno da Ministarstvo obavesti osnovne škole da obustave prikupljanje podataka čija obrada nije u skladu sa zakonom.

Povodom više prijava građana poverenik je izvršio nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu prosvete i utvrdio da podatke o ličnosti pribavljaju i obrađuju osnovne škole, koristeći za to obrazac koji su dostavili roditeljima sa zahtevom da ga popune. Kako se navodi u saopštenju, „popunjavanje obrasca podrazumeva pribavljanje nekih podataka o ličnosti čija obrada, po vrsti i načinu, s obzirom na svrhu i osnov obrade, nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“. Reč je o fotokopijama lične karte i zdravstvene knjižice, koji su prilikom konkurisanja morali da dostave svi roditelji, medicinskoj dokumentaciji o bolesti člana porodice, kao i o uverenju nadležnih institucija o radnom stažu ili visini primanja koja se odnose na kategorije roditelja borca, vojnog invalida ili onih koji imaju status raseljenog ili prognanog lica.

U Ministarstvu prosvete kažu da su obavestiti sve direktore osnovnih škola da obustave prikupljanje pomenutih podataka, kao i da tu dokumentaciju izbrišu, odnosno unište. Napominju i da dokumentacija neophodna prilikom konkurisanja za dodelu besplatnih udžbenika ostaje u školama, a da se podaci prosleđuju Ministarstvu u statističkom obliku.

Inače, rok za prijavu roditelja istekao je juče, a škole će podatke dostaviti školskim upravama do 30. marta. Roditelji budućih prvaka će se prijavljivati prilikom upisa u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari