Optužbe protiv direktorke niške predškolske ustanove “Pčelica”: Službenim automobilom, tokom uskršnjih praznika, putovala do Ohrida i nazad 1Pčelica Niš: Foto V. Torović

Narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde iz Niša Jelena Milošević najavila je pokretanje postupka pred Agencijom za sprečavanje korupcije protiv direktorke gradske predškolske ustanove „Pčelica“ Svetlane Mitić zbog toga što je, kako navodi, za privatno putovanje u Ohrid, u vreme uskršnjih praznika koristila luksuznu službenu „škodu oktaviju“, koja je iz tih razloga prešla skoro 1600 kilometara.

Mitić juče nije odgovorila na više pitanja Danasa u vezi sa slučajem.

„Direktorka Pčelice je 22. aprila ove godine službenom ‘škodom’ otputovala za Ohrid, pa se to vozilo vratilo za Niš, a onda 26. aprila ponovo otišlo za Ohrid i vratilo je do Niša. Vozilom nije upravljao službeni vozač ‘Pčelice’, već član Upravnog odbora te ustanove, inače majstor održavanja- ložač. Putovala je u neradne dane tokom praznika, kada se ne održavaju nikakvi seminari. Dakle, gorivo, putarinu i amortizaciju vozila za ovo privatno putovanje direktorke platila je ‘Pčelica’“, kaže Milošević.

Optužbe protiv direktorke niške predškolske ustanove “Pčelica”: Službenim automobilom, tokom uskršnjih praznika, putovala do Ohrida i nazad 2
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

Ona kaže za Danas da je, kako bi direktorka “Pčelice” izbegla plaćanje putarine iz privatnog džepa, “škoda oktavia” navodno koristila uređaj ENP za elektronsku naplatu putarine koji pripada drugom službenom vozilu “Pčelice”, “pežou”, pošto ustanova ima samo jedan ENP i on je registrovan na “pežo”.

“Pčelica” je, paralelno, 26. aprila, kući “Generali osiguranje” fakturisala kupovinu zelene karte za “škodu oktaviu”. Zelena karta je, inače, potrebna samo za putovanja u Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

“U ovu zloupotrebu su, tako, ‘umešana’ dva službena vozila ‘Pčelice’- ‘škoda oltavia’, za koju je izvađen zeleni karton i ‘pežo’, koji je registrovan na naplatnim rampama od Niša do Ohrida i za koji je fakturisana putarina”, kaže Milošević.

Optužbe protiv direktorke niške predškolske ustanove “Pčelica”: Službenim automobilom, tokom uskršnjih praznika, putovala do Ohrida i nazad 3
Svetlana Mitić: Foto Niška inicijativa

Ona još kaže da svako korišćenje službenog vozila za put u inostranstvo navodno mora da odobri UO ustanove, pa se postavlja pitanje da li je direktorka “Pčelice” imala takvo odobrenje. Pitanje je, takođe, i da li je direktorka imala putni nalog za putovanje u Ohrid, koji inače treba da potpiše predsednik UO, dodaje.

Skoro da nema direktora u Srbiji a da ne veruje da službenim kolima može na pijac

„Koliko mi je poznato, ne postoji republički propis koji reguliše upotrebu, odnosno zloupotrebu službenih vozila u privatne svrhe. Uredba Vlade Srbije o načinu koriščenja službenih vozila reguliše način njihovog korišćenja, ali ne i eventualnu upotrebu u privatne svrhe. To bi trebalo konkretno da propiše svako javno preduzeće i ustanova svojim internim aktom, kao i njihovi osnivači, odnosno gradovi i opštine“, kaže za Danas Zlatko Minić, član Upravnog odbora Transparentnosti Srbija.

Optužbe protiv direktorke niške predškolske ustanove “Pčelica”: Službenim automobilom, tokom uskršnjih praznika, putovala do Ohrida i nazad 4
Zlatko Minić: Foto Medija centar Beograd

Minić kaže da teoretski gledano postoje indicije da direktorka “Pčelice” nije koristila ovo vozilo u službene svrhe, pošto je događaj bio u vreme prazničnih neradnih dana.

Takođe, može se smatrati da čak i da je vozilo korišćeno u službene svrhe, to nije učinjeno na najpovoljniji način, pošto je ono, kako se navodi, odlazilo i vraćalo se, prelazeći dodatnu kilometražu i praveći troškove.

Najzad, postoje propisi, vezani za Agenciju za sprečavanje korupcije, koji navode da se dobijanje službenog vozila ili stana na korišćenje smatra dodatnim prihodom, na koji korisnik treba da plati porez, kaže.

„Skoro da nema direktora javnog preuzeća ili ustanove u Srbiji a da ne veruje da službeno vozilo može da koristi za odlazak na pijacu. Posebno je izražena pojava da funkcioneri službenim vozilima idu na stranačke skupove i, uopšte, koriste ih za stranačke potrebe. To nije nova praksa, postojala je i u SFRJ, ali bi ovu oblast trebalo jasnije urediti i ozbiljno raditi na promeni svesti funkcionera“, kaže Minić.

Javnost sazna da su funkcioneri zloupotrebljavali službena vozila tek kada ih oštete u nesreći

I u Nišu javni funkcioneri imaju koruptivni “običaj” da službene automobile, koje plaćaju građani Srbije kao poreski obveznici i korisnici usluga, zloupotrebljavaju u privatne svrhe.

Nije retkost ni da se to otkrije tek kada ih slupaju u saobraćajnim nesrećama, posle kojih neki od njih tvrde da su ih službeno koristili, dok drugi “nemaju komentar”.

Jedan od medijski najispraćenijih slučajeva je saobraćajna nesreća u kojoj je slupana službena “škoda superb”, kojom je upravljala gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Nesreća se dogodila 8. jula prošle godine na putu od Aleksinca ka Sokobanji, a šteta je, nezvanično, procenjena na više od 400.000 dinara.

Sotirovski je tada za naš list kazala da je išla u Sokobanju na “dvodnevni skup u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, u svojstvu gradonačelnika i koopredsedavajuće Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije”, a da je vozilo “kasko osigurano”.

U SKGO su potvrdili njene navode i dodali da je početak skupa kasnio zbog te saobraćajne nezgode.

Mada se zvanično tvrdilo da je policija izvršila uviđaj na licu mesta, u Policijskoj upravi Niš su kazali da “ne poseduju službenu belešku o uviđaju”, a u PU Zaječar da u to vreme “nije evidentirana nijedna saobraćajna nesreća” u kojoj je učestvovalo vozilo “škoda superb” navedenih registarskih oznaka.

Niška SSP je saopštila da je ovo službeno vozilo tada korišćeno u privatne svrhe.

Gradonačelnica Sotirovski je sa Sokobanjom rođački povezana, a u tom mestu, po podacima Agencije za sprečavanje korupcije, ima u vlasništvu i dva apartmana.

 

“Pčelica” ćuti

Direktorka Svetlana Mitić nije odgovorila na pitanja Danasa da li je od 22. do 26. aprila putovala službenom “škodom oktaviom” na relaciji Niš – Ohrid, da li je vozilom upravljao član UO „Pčelice“, da li je putovanje bilo u službene svrhe ili iz privatnih razloga, ko je platio gorivo i putarinu, te da li je “Pčelica” fakturisala troškove zelene karte za službenu “škodu oktaviu” a za elektronsko plaćanje putarine koristila uređaj ENP koji je registrovan na službeni “pežo”.

Mitić je prethodno za portal Niška inicijativa, povodom ovog slučaja, kazala da „nema komentar“, dodajući da „stvari nisu onakve kakve su im prezentovane“.

 

Slupali ih, a kako?

Među službenim vozilima koje su slupali niški funkcioneri je i “škoda superb”, kojom je 10. septembra prošle godine upravljao predsednik Skupštine gradske opštine Pantelej Srđan Nešić. “Škoda” je slupana u nesreći u Nišu nakon što se Nešić navodno vratio iz Kavadaraca i “za taj službeni put imao putni nalog”.

Samo mesec dana kasnije funkcioneri ove opštine slupali su u Nišu i službenu “škodu fabiu”. Prema pisanju medija, udes nije prijavljen policiji, ona nije izvršila uviđaj, vozilo je odmah odvezeno u servis, a funkcioneri nisu želeli da razjasne okolnosti.

Ni portparoli Pošte u Nišu nisu želeli da odgovore pod kojim je okolnostima direktor tog preduzeća Miroslav Janojlić početkom avgusta 2017. slupao službenu “škodu oktaviu” kod niškog sela Lalinac. Radnici Pošte su tvrdili da je Janojlić tada bio na godišnjem odmoru i da je kola vozio bez službenog naloga.

U javnosti je još uvek ostala nerazjašnjena i saobraćajna nesreća iz 2013. godine, u kojoj je, po pisanju medija, direktor Parking servisa Marko Janković slupao službenu “škodu oktaviu,” kada na raskrnici nije stao na znak „stop“.

Iako se nesreća dogodila uveče oko 21 čas, u Parking servisu su kazali da je direktor tada “obavljao redovne poslovne aktivnosti” i da je za „škodu oktaviu“ “imao putni nalog”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari