Direktorka optužena za korupciju u Srbiji, radi u odeljenju UN za borbu protiv korupcije 1foto: Shutterstock/PreciousJ

U Kancelariji Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal u Beču (UNODC) zaposlena je bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, koja je 2019. godine optužena za korupciju i koja se od 2022. godine, kada joj je određen pritvor, nalazi u bekstvu, objavio je danas portal Pištaljka.

„Uprkos tome što Ujedinjene nacije znaju da je Zorana Marković u bekstvu zbog optužbi za korupciju, ova institucija ne prekida angažman sa njom, a bez obzira na to što domaći sud ima informacije i gde živi i gde radi, niko ne postupa po poternici koja je na snazi skoro dve godine“, navodi taj portal.

Pištaljka podseća da se protiv Zorane Marković u Srbiji od 2019. godine vodi krivični postupak zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj kada je, bez potrebnih ovlašćenja, u ugovor o kupovini zgrade za potrebe Agencije za borbu protiv korupcije unela valutnu klauzulu, „čime je omogućila privatnoj firmi protivpravnu imovinsku korist od oko 50 miliona dinara“.

Iako je posle tih afera Marković 2012. godine i razrešena dužnosti, ona je 2013. godine dobila zaposlenje u kancelariji Ujedinjenih nacija u Kairu, i to kao regionalni savetnik za borbu protiv korupcije za područje Bliskog Istoka i Severne Afrike, navodi Pištaljka.

„U Kancelariju u Beču je prešla 2021. godine iako je 2015. godine čak bila i hapšena u okviru velike policijske akcije ‘Rezač’ u kojoj je uhapšeno oko 80 bivših funkcionera osumnjičenih za korupciju, po optužnici po kojoj joj se i dalje sudi“, navodi taj portal.

Iz Ujedinjenih nacija nisu odgovorili na pitanje Pištaljke da li su proveravali biografiju Zorane Marković prilikom angažovanja i iz kojih razloga su je zaposlili, odnosno šta je to bivšu direktorku kvalifikovalo za posao u UN u odeljenju za korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari