Direktorka RFZO o nestašicama lekova: Normalna situacija, rešene zamene za decu i hormone 1Foto: Shutterstock/Busra Ispir

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS, povodom navoda o nestašicama lekova, da se radi o situacijama koje su potpuno normalne i koje se redovno dešavaju. Objašnjava koja je zamena za palitreks, kako je rešen problem sa progesteronom, i šta je preduzeto zbog nestašice hormona rasta. Kada je reč o deci leptirima, navodi da od ukupno 38 obolelih, 17 treba da prima terapiju, a da je struka odredila dvoje koji su najhitniji.

Lek za decu leptire stigao je u Srbiju, a dvoje dece juče je započelo svoje lečenje.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je u Beogradskoj hronici da do maja 2023. godine nije postojao lek za tu bolest, već su se uglavnom primenjivali zavoji i gaze, a novi lek je tek 15 meseci registrovan.

Celokupna terapija na godišnjem nivou košta 600.000 evra, navodi Radojević Škodrić, ali napominje da se ne primenjuje cele godine, već šest meseci, pa se onda napravi pauza da bi se videli efekti leka.

Na lek čekaju i druga deca a Radojević Škodrić navodi da od ukupno 38 obolelih, 17 treba da prima terapiju, a da je struka odredila dvoje koji su u ovom momentu najhitniji.

„Naravno, u skladu sa finansijskim sredstvima, povećavaće se broj pacijenata, tako da ovo nisu jedini pacijenti koji će se lečiti“, dodaje direktorka RFZO.

O nestašicama i zamenama za lekove

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje osvrnula se i na navode o nestašici lekova na tržištu.

Prema njenim rečima, radi se o situacijama koje su potpuno normalne u svetu lekova i koje se redovno dešavaju, kao i da joj je žao što se deca zloupotrebljavaju u političke svrhe.

Koji sirup menja palitreks

Što se tiče palitreksa, navodi da je taj lek pre tri godine prestao da se proizvodi, i da njegova adekvatna zamena jeste cefaleksin.

„To je drugi proizvođač, ali potpuno isti lek i on takođe, kao i palitreks, postoji u obliku sirupa i u obliku tableta“, dodaje Radojević Škodrić.

Međutim, dodaje, i taj sirup sada prekida alkaloid proizvodnju, tako da se može reći da ga gotovo, kao i palitreksa, nema.

Onaj antibiotski sirup koji menja sve ove, koji je novija generacija, i kojeg ima u dovoljnim količinama, jeste pancef, naglašava Radojević Škodrić.

Problem sa progesteronom „rešen“, kada će biti u apotekama

Kada je reč o progesteron trogestanu, navodi da je proizvodnja globalno prestala i da se pojavio novi oblik, moderni, koji je i skuplji, zbog čega je kompanija i prekinula sa proizvodnjom i uvela novi lek.

Razlog prestanka njegove proizvodnje koji je kompanija navela jeste što on povećava rizik od nastanka karcinoma.

Radojević Škodrić napominje da svi hormoni koji se duže vreme koriste u većim dozama rizik od razvoja karcinoma.

Direktorka RFZO navodi da je problem sa progesteronom rešen i da se novi oblik tog leka neće tako zvati, već će biti drugi naziv kompanije „Fajzer“.

„Taj lek je već od strane Republičkog fonda stavljen na listu lekova, predat je vladi Republike Srbije, vlada će vrlo skoro usvojiti listu“, navodi Radojević Škodrić i dodaje da je dva meseca od momenta od kada Vlada usvoji listu, potrebno sprovesti tender i nabaviti lek, da bi on bio u apotekama.

Što se tiče epidemijskih studija koje su pokazale da jedna komponenta tog leka povećava rizik od nastanka karcinoma.

Nestašica hormona rasta, novi lek stavljen na listu

U Srbiji postoji ozbiljna nestašica hormona rasta, navodi Radojević Škodrić i dodaje da se najviše koristio nordotropin, ali da kompanija svuda u svetu prekida sa proizvodnjom.

„Postoji novi oblik koji smo takođe stavili na listu, na ovoj istoj listi na kojoj je i novi oblik progesterona, nalazi se i novi oblik hormona rasta. I on će takođe dva meseca od momenta usvajanja liste biti dostupan pacijentima“, navodi Radojević Škodrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari