Bugarska je opozvala 13 svojih ambasadora, uključujući šefa diplomatske misije u Beogradu Georgija Dimitrova, pošto je Komisija za lustraciju utvrdila da je 35 njih sarađivalo sa strukturama Državne bezbednosti u vreme komunističkog režima. Bugarski MIP je još početkom godine zatražio od predsednika Georgija Prvanova da povuče 35 diplomata iz stranih zemalja, a Komisija za lustraciju je krajem 2010. saopštila da je došla do saznanja da je od 462 proverene osobe, koje su bile u diplomatskom koru u doba komunizma, svaka druga radila za tadašnju državnu ili vojnu obaveštajnu službu.


Bugarska štampa je izvestila da je Vlada u Sofiji povukla šefove diplomatske misije iz Srbije, BiH, Makedonije, Belorusije, Grčke, Gruzije, Kine, Litvanije, Nemačke, Rumunije, Švedske, kao i iz UN i Uneska. Grupa od 22 ambasadora i stalnih predstavnika Bugarske u inostranstvu će biti vraćena u Sofiju 1. juna. Kako prenose agencije, tada će biti opozvani ambasadori iz Velike Britanije, Italije, Španije, Portugala, Japana, Rusije, Turske.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SR Jugoslavije, izjavio je za Danas da je opoziv bugarskih ambasadora unutrašnje pitanje te države, te da takva odluka Vlade u Sofiji neće bitno uticati na odnose Bugarske s drugim zemljama. „Sve ambasadore imenuje državno rukovodstvo i u diplomatskoj misiji njihove ličnosti nisu od velikog značaja. U svakoj diplomatiji vlada određena disciplina u sprovođenju politike Vlade koju ambasadori zastupaju. Stoga eventualna smena bugarskog ambasadora u Beogradu ne može imati bilo kakav uticaj na naše dobrosusedske odnose“, naglašava Jovanović.

Budući da Prvanov odbija da potpiše ukaze o povlačenju bugarskih diplomatskih predstavnika, njih za sada ne mogu da zamene drugi ambasadori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari