Protiv desetak stomatologa i sestara Stomatološke službe leskovačkog Doma zdravlja, kako smo nezvanično saznali, podnete su pre nekoliko dana disciplinske prijave zbog falsifikovanja fakutura o pruženim uslugama. Iz Doma zdravlja, bar zasad, nema o tome zvaničnog saopštenja iako se odavno zna da pojedini stomatolozi podnose lažne fakture.

Protiv desetak stomatologa i sestara Stomatološke službe leskovačkog Doma zdravlja, kako smo nezvanično saznali, podnete su pre nekoliko dana disciplinske prijave zbog falsifikovanja fakutura o pruženim uslugama. Iz Doma zdravlja, bar zasad, nema o tome zvaničnog saopštenja iako se odavno zna da pojedini stomatolozi podnose lažne fakture. Sem prijava, doznali smo da će neki stomaolozi i medicinske sestre ubrzo morati sami da napuste Stomatološku službu ili će dobiti otkaz.

Zarada

U Domu zdravlja svi stomatolozi mesečno zarade oko pet miliona dinara, što je znatno ispod polovine sume koja je potrebna za nomalan rad ove službe i to je ključni razlog za smanjenje zarada u poslednjih nekoliko meseci.

Kako smo već pisali, odavno se zna u Leskovcu neprilike prate rad Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja. Lekari, medicinski tehničari i zubni asistenti otvoreno izražavaju nezadovoljstvo ne samo zaradama, nego i ukupnim statusom, a zabrinuti su i za svoju budućnost. Nedavno su tužili svoj kolektiv i, kako smo saznali, suđenje je već počelo, pa će delioci pravde imati težak zadatak da utvrde ko je i u kojoj meri doprineo neverovatnom finasijskom posrnuću leskovačkih stomatologa, od kojih mnogi slove za izvanredne stručnjake u ovom kraju.
Upravni odbor leskovačkog Doma zdravlja je pre dva meseca izdao saopštenje za javnost u kome se potanko opisuju dešavanja na Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu, ali se još ne oglašava o sadašnjem aktuelnom trenutku u ovom delu Doma zdravlja. U saopštenju se podseća da je stupanjem na snagu Zakona o zdravstvenoj zaštititi decembra 2005. godine najveći deo zdravstvenih usluga izuzet iz obaveznog sistema zdravstvenog osiguranja, odnosno da je prepušten tržištu.
Upravni odbor Doma zdravlja ističe da je najveći deo svoje aktivnosti od samog konstituisanja usmeren na rešavanje problema ovdašnje stomatologije. Konstatuje se, međutim, da je bio suočen sa dugom od oko 6,5 miliona dinara, ne računajući i tri neisplaćene zarade.
„Servisirani su svi neispravni aparati, nabavljen sav stomatološki materijal i obavljeni bezbrojni kontakti sa predstavnicima resornog ministarstva i lokalne samouprave. U svim tim konktaktima su učestvovali i predstavnici Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu, ali je sa njihove strane izostala kooperativnost u prevazilaženju problema“, ocena je Upravnog odbora navedena u saopštenju, koje je potpisao dr Miodrag Miladinović.
Poslednjih meseci bilo je slučajeva da lekari, medicinske sestre i zubni tehničari nisu primali ni dinar ili samo minimalac, a kako stvari sada stoje, to će biti nastavljeno i narednih meseci, jer neki lekari neće moći da obezbede dovoljno pacijenata prema normativima koji važe.
Na ključno pitanje o vrednovanju rada u dosadašnjim žučnim raspravama nije dat odgovor, sem ocene rukovodstva Doma zdravlja da su stomatolozi na tržištu i da će podeliti onoliko novca koliko i zarade.
Ono što je jasno u sadašnjim okolnostima, stomatolozi Doma zdravlja nisu u stanju da obezbede dovoljan broj pacijenata za isplatu normalnih zarada. Prema najnovijoj računici, dvadeset lekara i 33 sestre su tehnološki višak.
U Leskovcu, prema podacima samih stomatologa, ima oko pedeset divljih stomatoloških ordinacija, a u jednom broju rade stomatolozi Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari