Republički zaštitnik građana Saša Janković uputio je preporuku odbornicima Skupštine opštine Žitorađa da otklone diskriminaciju u dodeli opštinske novčane pomoći novim bračnim parovima i novorođenoj deci.

Reč je o odluci ovog tela od decembra prošle godine da pravo na pomoćod 20.000 dinara za prvorođeno dete imaju samo oni roditelji koji su svojeg potomka krstili u crkvi (bez obzira na to u kojoj i koje je vere), da majka deteta živi u Žitorađi i da se neposredno brine o detetu. Druga sporna odluka opštinskih vlasti odnosi se na to da pravo na pomoćsupružnicima može biti ostvareno samo ako je mladoženja mlađi od 30 godina, da živi u Žitorađi i da se nije ranije ženio.

Saša Janković, zaštitnik građana, kaže za Danas da iako su opštinske odluke donete u cilju pružanja podrške roditeljstvu i porodici, na ovaj način se krše načela ravnopravnosti roditelja u roditeljskim pravima i dužnostima, ravnopravnosti bračnih drugova i ravnopravnosti svih građana bez obzira na versku pripadnost.

– To su prava građana koja garantuje Republika Srbija – ocenio je republički zaštitnik građana. On je objasnio da mu je predsednik Skupštine opštine Žitorađa Zoran Đokićrekao da će u najkraćem roku razmotriti njegovu preporuku i da očekuje da će ove opštinske odluke biti promenjene.

Spornu odluku donela je tadašnja vladajuća koalicija NS, DSS i SRS i nevladine organizacije, ali i nova opštinska vlast iz DS-a, upozoravaju na kršenje Ustava, međunarodnih standarda i dokumenta koja se odnose na ljudska prava i štite načelo jednakosti, bez obzira na rasnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost.

Staniša Đokić, bivši predsednik opštine i funkcioner Nove Srbije, više puta je tvrdio da je lokalna vlast htela da ispoštuje zahtev Crkvene opštine, čiji je to i bio predlog. On je tada istakao da je odluka o majkama doneta još 2005. i da nijedan zahtev koji su roditelji podnosili u međuvremenu nije bio odbijen, kao i da je druga odluka da mladoženja nema više od 30 godina da bi dobio novčanu pomoćrezultat toga što u opštini ima mnogo bračnih parova koji žive nevenčano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari