– Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je mišljenje da je direktor Ekološkog pokreta Novog Sada Nikola Aleksić diskriminisao Stanka Krstina jer pripada hrvatskoj nacionalnoj manjini, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno, Krstin, takođe iz Novog Sada, podneo je pritužbu poverenici, u kojoj je naveo da Aleksić, kao direktor Ekološkog pokreta, već duže vreme plaši građane tog grada pričama da Krstin radi za hrvatsku obaveštajnu službu, i da je po zadatku došao da ih truje. Takođe, naveo je da je Aleksić svoje namere javno iskazao u dopisu Ekološkog pokreta Uniji poslodavaca Srbije od 19. decembra, a u kojem je naveo da Unija u svojim redovima ima hrvatske kadrove, da je njen predsednik hrvatski vjećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća za Vojvodinu, da to Vijeće nije osnovano radi širenja hrvatske kulture i da bi se izborili protiv nelojalne konkurencije u sopstvenoj zemlji, Unija treba prvo da očisti svoje redove.

 

Tokom postupka poverenica je utvrdila da je Aleksić uputio saopštenje za javnost 7. oktobra 2014. i predstavku Uniji poslodavaca Srbije u kojima je izrazio ideje i stavove koji su „uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo Krstina, kao i drugih pripadnika i pripadnica hrvatske nacionalne manjine“. Predsednik Ekološkog pokreta nije pristao na medijaciju koju mu je poverenica ponudila, a nije želeo ni da se izjasni o navodima iz pritužbe.

Poverenica je preporučila Aleksiću da uputi pismo izvinjenja Krstinu, da pozove na sastanak predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća kako bi se informisao o njihovim aktivnostima i nadležnostima, kao i da ubuduće ne daje saopštenja i izjave kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica hrvatske ili bilo koje druge nacionalne manjine. Međutim, Aleksić nije postupio po preporuci, te poverenica, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost.

Takođe, poverenici se pritužbom obratila i zaposlena u Domu zdravlja „Vladimirci“ povodom konkursa za upis na specijalizaciju iz ginekologije. U pritužbi je navela da joj nije odobrena specijalizacija, da je konkurs sproveden sa mnogo nepravilnosti i da joj je u obrazloženju na žalbu povodom rezultata konkursa direktor rekao da „se udala u Beogradu“, te da procenjuje da će nakon završene specijalizacije biti zainteresovana za dobijanje radnog mesta u prestonici.

Tokom postupka služba poverenice Janković je utvrdila da se na osnovu podnetih dokaza ne može zaključiti koji su bili kriterijumi za izbor kandidata. Direktor Doma zdravlja kao razlog zbog kojeg podnositeljki pritužbe nije odobrena specijalizacija navodi činjenicu da njen suprug živi u Beogradu i da ima bojazan da će ta okolnost uticati na nju da nakon specijalizacije potraži zaposlenje u glavnom gradu. Do okončanja postupka Dom zdravlja nije pokazao objektivne razloge zbog kojih je doneta odluka da se specijalizacija ne odobri podnositeljki pritužbe.

Zbog toga je poverenica dala mišljenje da je Dom zdravlja diskriminisao podnositeljku pritužbe na osnovu ličnog svojstva – mesta prebivališta supruga, te je toj ustanovi preporučeno da preduzme sve potrebne mere u cilju otklanjanja posledica diskriminatornog postupanja, da mišljenje i preporuku poverenice objavi na oglasnoj tabli ili drugom vidnom mestu, kao i da ubuduće vodi računa da prilikom donošenja odluke o dodeli specijalizacije ne krši odredbe Zakona o zabrani diskriminacije. S obzirom da Dom zdravlja „Vladimirci“ nije postupio po preporuci, poverenica Janković o tome obaveštava javnost

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari