Administracija predsednika Sjedinjenih Država Baraka Obame objavila je juče novu strategiju nuklearnog naoružanja, koja predviđa ograničavanje uslova u kojima bi SAD mogle da koriste takvo oružje. U dokumentu pod nazivom „Revizija nuklearnog stava“, koji je predočen javnosti nakon dugotrajnih pregovora i konsultacija sa savezničkim vladama, navodi se da će SAD i dalje biti kadre da pružaju nuklearnu zaštitu saveznicima.

Mada nova strategija ne podrazumeva obećanje te zemlje da neće prva izvesti nuklearni napad, u dokumentu se naglašava da je „jedina svrha nuklearnog naoružanja odvraćanje nuklearnog napada, ili odgovor na takav napad“. Analitičari ocenjuju da je na taj način zapravo isključena mogućnost da će nuklearno naoružanje biti upotrebljeno kao odgovor na napad konvencionalnim biološkim ili hemijskim oružjem, što predstavlja korak dalje u odnosu na administraciju bivšeg predsednika SAD Džordža Buša.

Obama je u nedavnom intervjuu za „Njujork tajms“ kazao da se njegova administracija obavezuje da neće upotrebiti nuklearno oružje protiv zemalja koje nemaju nuklearni arsenal i koje su potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, čak iako bi napale SAD biološkim ili hemijskim oružjem. „Na takve pretnje može se odgovoriti na drugi način, kao i kombinacijom konvencionalnog oružja starog i novog tipa“, ocenio je američki predsednik.

Bela kuća je takođe pozvala Rusiju da pristane na pregovore o ograničenju upotrebe nuklearnog naoružanja kratkog dometa. Ipak, dobri poznavaoci prilika u SAD tvrde da će takav korak mogao da bude preduzet tek nakon što parlamenti obeju država ratifikuju Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja novog dometa, takozvani START, koji će Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisati sutra u Pragu. Prema mišljenju šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, novi rusko-američki sporazum svedoči o novom stepenu poverenja u odnosima nekadašnjih neprijatelja iz doba hladnog rata.

Lavrov je istakao i da Moskva zadržava pravo da prestane da primenjuje novi sporazum, ukoliko američki antiraketni štit bude ugrožavao ruske nuklearne potencijale.

Ohrabrujući sporazum

Posle finansijske krize i globalnog otopljavanja, koji su proteklih godina zaokupljali pažnju sveta, zahvaljujući inicijativi Baraka Obame, možda je konačno stigla i sezona nuklearnog razoružanja, ocenio je Hans Bliks, koji je 16 godina bio na čelu Međunarodne agencije za atomsku energiju. U autorskom članku za „Internešenel herald tribjun“, Bliks konstatuje da će Sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala koji će potpisati Obama i Medvedev naići na dobar prijem. „Iako ne podrazumeva drastično smanjenje nuklearnih arsenala, novi sporazum je značajan i ohrabrujući“, smatra Bliks. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari