Ditman: Migrantska kriza - primer dobre saradnje 1Foto: Miroslav Dragojević

Srbija se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, a Nemačka je uz Srbiju, izjavio je večeras ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman, na svečanom prijemu u svojoj rezidenciji, kojim je obeležen 3. oktobar, Dan ujedinjenja Nemačke.

Na prijemu nisu bili predsednik Vlade Aleksanda Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali pozivu su se odazvali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar sporta Vanja Udovičić, ministar odbrane Zoran Đorđević, Tanja Miščević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, LJubiša Diković, načelnik Generalštaba VS, kao i predstavnici opozicionih stranaka – Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, Zoran Živković, predsednik Nove stranke, Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, odnosno Vuk Drašković, lider SPO.

Prijemu su prisustvovali i ambasadori država članica EU, kao i Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Beogradu. Među zvanicama je bio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, u pratnji 20 poslanika Bundestaga, kao i delegacije odbornika bavarkog pokrajinskog parlamenta.

Nakon što se rukovao i slikao sa gostima, Ditman se obratio okupljenima rekavši, između ostalog, da je ove godine Srbija načinila značajan korak otvaranjem centralnih poglavlja koja se odnose na vladavinu prava.

Prema njegovim rečima, sada je više nego ikad na samoj Srbiji da preduzme odlučujuće korake kako bi napredovala na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali i da bi doprinela prosperitetu zemlje na dobrobit njenih građanki i građana.

Kao primer dobre saradnje Nemačke i Srbije, Ditman je naveo migrantsku krizu, koja ostaje, kako je rekao, veliki izazov za sve u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari