Goran Vesić: Investitori neće dobiti upotrebnu dozvolu ako nastave da bacaju otpad gde stignu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Suština novih propisa o odlaganju građevinskog otpada je to što će investitori sada snositi sankcije ukoliko ne odlažu otpad pravilno, kaže za RTS ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Biće im, napominje, potreban dokaz da su predali otpad na preradu, a izuzetak su gradilišta oko kojih u rejonu od 50 kilometara nema uređenih deponija.

Investitori koji ne budu brinuli o odlaganju građevinskog otpada ubuduće neće moći da dobiju upotrebnu dozvolu – to predviđa novi pravilnik koji je stupio na snagu.

Novim pravilnikom detaljno je propisana i procedura kako da investitori obezbede odlaganje građevinskog otpada, a cilj je da se smanji broj nelegalnih deponija.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je u Jutarnjem programu da je procena da u Srbiji postoji više od 3.000 nelegalnih deponija građevinskog otpada, iako je i do sada obaveza investitora bila da obezbede pravilno odlaganje otpada sa gradilišta.

„Međutim, do sada nije postojala sankcija. A novim pravilnikom one su predviđene i odnosiće se na sva gradilišta koja budu formirana šest meseci posle stupanja na snagu ovog pravilnika. U praksi, to znači da nijedan investitor neće dobiti upotrebnu dozvolu ako ne prikaže dokaz o kretanju građevinskog otpada. Odnosno, dokaz da je otpad predao na upravljanje ovlašćenom operateru na dalju upotrebu“, kaže Vesić, naglašavajući da je u pitanju upotrebna dozvola, a ne građevinska.

Resorni ministar pojašnjava da je jedini izuzetak za investitore ako na 50 kilometara oko gradilišta nema nijedne legalne i uređene deponije, kojih na nivou opština, kako kaže, ima više od 165, uključujući i beogradsku deponiju u Vinči.

„Postojeće deponije imaju kapacitete da prihvate građevinski otpad, a gradiće se i nove, jer je krajnje vreme da se gređevinski otpad odlaže tamo gde mu je mesto, odnosno, da se prerađuje“, ukazuje Vesić.

Upotreba građevinskog otpada za izgradnju puteva

On ističe da će resorno ministarstvo urediti obavezu da se za izgradnju puteva u Srbiji koristi najmanje 25 odsto recikliranog materijala, sa ciljem da taj procenat do 2035. godine bude duplo veći.

„Tako ćemo otpad sa gradilišta pretvarati u materijal za izgradnju novih stvari. To vam je cirkularna ekonomija, koja je prepoznata u Evropi“, sumira ministar.

Vesić napominje da će proces odlaganja otpada kontrolisati licencirani operateri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari