Svrstava se u najveće utovarne mašine u Evropi. Košta četiri miliona evra, težak je 400 tona i može godišnje da ostvari 15 miliona tona iskopina. Zapremina kašike mu je 22 metra kubna, što znači da „u cugu“, može da zahvati čak 50 tona.


Reč je o hidrauličnom bageru marke „komatsu“ koji se u poslu pre par dana pridružio svom dve godine starijem „kolegi“ da što pre raskriju četvrti zahvat kriveljskog kopa i otkopaju do kraja godine 25 miliona tona jalovine. To je, kako reče upravnik ovog površinskog kopa Vidoje Adamović, uz proizvodnju 10,6 miliona tona rude, rekord koji u tridesetogodišnjoj istoriji rudnika nije zabeležen.

– Danas na kriveljskom kopu, zahvaljujući novoj opremi, imamo stabilnu i rentabilnu proizvodnju. Raskrivanje ležišta je brže i četiri puta bolje u odnosu na, recimo, 2008. godinu. Siguran sam zato da ćemo sa novim bagerom uspeti bez problema da ostvarimo ovogodišnji plan od blizu 36 miliona tona iskopina, a to je rekord koji dosad ovaj rudnik nije zabeležio – naglasio je Adamović, govoreći o važnosti rudarske opreme koja je u poslednje tri godine ugovorena i nabavljena za „Veliki Krivelj“.

Pomenimo da su sve rudarske mašine koje je menadžment Rudarsko-topioničarskog basena Bor za „Veliki Krivelj“, Jamu i „Majdanpek“ nabavio od 2009. do 2011. godine vredne 76 miliona evra, a plaćene su iz sopstvenih i sredstava investicionih kredita. Nabavkom 22 dampera nosivosti 220 tona, sedam kamiona nosivosti 150 tona, tri bagera sa utovarnom kašikom 22 kubna metra (još jedan do kraja jula stiže u Majdanpek) i dva bagera sa manjom utovarnom kašikom od 15 kubnih metara, kako navode u borskom kombinatu bakra obezbeđena je tehnička sigurnost za dalji rast rudarske proizvodnje.

Zahvaljujući novoj rudarskoj opremi u RTB-u je, recimo, prošle godine uklonjeno blizu 29 miliona tona raskrivke što je četiri puta više nego 2008. godine, a otkopano je 58% više rude i dato 40-ak odsto katodnog bakra više nego pre četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari