– Opština Inđija nekoliko godina finansira besplatnu užinu za osnovce i za te namene je lane potrošila 20 miliona dinara. I u ovoj godini nastavlja se sa podelom besplatne užine za koju je planirano da se iz opštinske kase izdvoji 15 miliona dinara. Do smanjenja ovih sredstava došlo je zbog toga što jedan broj đaka odbija užinu i baca je.

Jovo Komazec, direktor najveće Osnovne škole „Dušan Jerković“, kaže da škola ima 900 učenika i da je prvobitno stizalo 800 obroka, jer se u startu jedan broj đaka izjasnio da neće užinu. – Pošto je dobar deo užina završavao u kantama za smeće, ponovo smo anketirali učenike, razgovarali sa njima i roditeljima. Ovoga puta se za besplatnu užinu izjasnilo 600 učenika i od ove školske godine toliko obroka dobijamo. Imamo pojedinačnih slučajeva da deca zagrizu užinu i bace, jer im se ne dopadaju barena rendana jaja ili neka druga namirnica. Kada je u pitanju pica ili hleb i eurokrem, to nikada ne završi u kantama za smeće – navodi direktor škole.

Od 2007. godine kada je uvedena besplatna užina za osnovce, angažovan je nutricionista Doma zdravlja koji pravi meni zdrave hrane kako bi se predupredila gojaznost kod dece. U cilju racionalizacije, zamenik predsednika opštine Siniša Filipović naložio je da se u svim školama utvrdi činjenično stanje kako hrana ne bi završavala u kantama za smeće.

 

Niko neće vakcinu

Na području inđijske opštine, osnovnu školu pohađa 4.100 učenika, ali su za samo 25 đaka roditelji dali pristanak za vakcinaciju protiv novog gripa. Od prosvetnih radnika samo se jedan prijavio za cepljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari