– Zbog zatvaranja granice sa Hrvatskom, učenici koji su na ekskurzijama u Italiji, Španiji i Francuskoj, neće moći da se vrate u Srbiju putem kojim su otišli. Umesto Slovenije i Hrvatske, autobusi će biti preusmereni u Austriju, pa potom u Mađarsku, jer na Horgošu nema većih gužvi, saznaje Danas. Turističke agencije obećavaju da troškove zaobilaznog putovanja neće snositi učenici i njihovi roditelji i apeluju na škole da ne otkazuju ekskurzije zbog spora koji je nastao između Srbije i Hrvatske.

– Maturanti Osme gimnazije, koji su otišli na ekskurziju u severnu Italiju vratiće se preko Austrije i Mađarske iz bezbednosnih razloga. To je put koji smo i ranije koristili kako bismo izbegli veliku papirologiju koja je bila potrebna pri ulasku u Sloveniju. Taj put je tri sata duži, ali je bezbedan. Vođa puta sa kojim sam razgovarala kaže da je Italija puna škola iz Srbije – kaže za Danas Irena Brajević, direktorka Osme beogradske gimnazije.



 

            Ona dodaje da se još prekjuče dogovorila sa agencijom o promeni rute iz bezbednosnih razloga i da su o tome odmah obavešteni roditelji.  Brajevićeva ističe da roditelji neće imati dodatne troškove zbog promene pravca pri povratku đaka u Srbiju.

            I maturanti Matematičke gimnazije koji su na ekskurziji u Španiji moraće da se vrate zaobilaznim putem.

            – Naši učenici trećeg razreda koji su išli u Prag i Beč vratili su se preko Mađarske, kao što je bilo planirano. Na Horgošu nije bilo zadržavanja. Očekujemo još jednu grupu, koja je otišla za Španiju. Učenici su sada u Francuskoj i sutra uveče bi trebalo da se vrate. Oni će imati ozbiljnih problema, jer će morati da idu preko Austrije i Mađarske. To nije autoput, što znači da se mora voziti sporije i da će povratak biti nekoliko sati duži. Ipak, deca su raspoložena, a niko od roditelja nije zvao školu, jer ih na vreme obaveštavamo da su svi dobro – izjavio je juče Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.          

  Petar Knežević, direktor turističke agencije Grand turs, ističe za Danas da je veliki broj srednjoškolaca iz naše zemlje trenutno na ekskurzijama i da su Italija, Španija i Francuska najpopularnije destinacije.

            – Zbog zatvaranja granice sa Hrvatskom koristimo alternativne pravce preko Austrije i Mađarske za ulazak u Italiju. Taj put je oko 200 kilometara duži, ali to neće uticati na poskupljenje ekskurzija. Svaka ozbiljna agencija će taj dodatni trošak preuzeti na sebe. Najvažnije je da se ekskurzije ne otkazuju i ne odlažu, jer je to putovanje koje učenici dugo čekaju i koje im znači – smatra Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari