Đaci prvaci svečano dočekani u subotičkim školama: Dobili majice na kojima piše "Đak prvak" 1Foto: Zvaničan sajt Osnovne škole "10. oktobar" Subotica

Intoniranjem državne himne “Bože pravde” danas je počela nova školska godina u subotičkim školama, među kojima su one koje dočekuju đake prvake priredile i svečani prijem.

Uz Osnovnu i srednju Muzičku školu, Osnovnu i srednju školu “Dr Svetomir Bojanin” i Školski centar sa Domom učenika “Dositej Obradović”, Subotica ima 20 osnovnih i osam srednjih škola, a kako je u pitanju multikulturalna sredina, gotovo da nema obrazovne ustanove bez odeljenja na srpskom i na mađarskom jeziku, dok pojedine imaju odeljenja i na hrvatskom nastavnom jeziku.

Osnovnu školu “10. oktobar” u Subotici pohađa oko 380 đaka, a ovog 1. septembra u prvi razred krenula su 32 učenika na srpskom jeziku i 12 učenika na mađarskom jeziku.

“U 9.30 časova je bio svečani doček prvaka i u tu čast je škola priredila malu svečanost u vidu priredbe. Podelili smo i poklone učenicima, svi su dobili bele majice sa natpisom ‘Đak prvak’ na srpskom i na mađarskom jeziku, a potom smo imali i zajedničko fotografisanje”, kaže Melinda Kiš Đurić, direktorka Osnove škole “10. oktobar”.

Prvi radni dan za đake prvake završio se čosom i upoznavanjem učiteljica, dok ih sutra očekuju dva, a naredne nedelje tri časa, ne bi li se na taj način postepeno uveli u sve veći fond časova.

Inače, Osnovna škola “10. oktobar” je i bilingvalna škola, pa tako učenici od 6. razreda pohađaju pet predmeta na maternjem i na nemačkom jeziku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari