Đedović Handanović: Kompanija čije su istražne radnje zaustavljene kod Trstenika ima sve dozvole 1Foto: Emilija Jovanović/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, odgovarajući na navode predsednika Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslava Aleksića da su građani Trstenika zaustavili mašine koje su pošle da vrše istražne radnje u okolini te opštine, da je u pitanju istraživanje tehničko-građevinskog kamena, a ne nikla ili zlata, kao i da kompanija ima važeće dozvole nadležnih institucija.

Đedović Handanović je u saopštenju navela da je kamion sa garniturom za bušenje zaustavljen na prilazu istražnom polju Lipak.

„Domaća kompanija koja ima istražno pravo je ispunila uslove definisane Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a dostavili su rešenja o uslovima Zavoda za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nadležni organ lokalne samouprave može da da informaciju o eventualnim ograničenjima za izvođenje istraživanja što je u toku“, dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, istražna prava za nikl i kobalt su odobrili „Aleksić i njegovi koalicioni partneri“ 2011. godine, a ta prava su u međuvremenu istekla.

„Takođe, bez želje da zvučim maliciozno, pitam koja je stručnost gospodina Aleksića i da li je uopšte ima, osim da zaustavlja napredak svoje države. Pa bi tako zaustavio građevinsku industriju, razvoj lokalne industrije, osim ako nije isključivo za njegove lične interese. Tako da – dobar učenik Aleksić nije dobro savladao gladivo pa meša metalične sirovine sa kamenom, i ne zna šta su odobrili kao istražno pravo on i njegovi koalicioni partneri. Zato treba da prestane da širi paniku i lažne vesti, već da se precizno informiše. U današnje vreme za to je dovoljan internet pretraživač“, navela je Đedović Handanović.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić izjavio je sinoć da su građani Trstenika „zaustavili mašine koje su krenule da vrše istražne radnje“ na području naseljenih mesta Veluće i Bučje.

„To je lokalitet gde su pre deset godina imali nameru da otvore rudnik nikla i zlata“, napisao je Aleksić na društvenoj mreži Iks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari