Đedović Handanović: Ponašamo se u skladu sa zakonom u vezi nuklearne energije 1Foto: Printskrin/Youtube/ParlamentSrbija

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je „stiglo jako puno interesovanja od velikih razvijenih kompanija, i sa istoka i sa zapada“ na tender za javni poziv koji je ministarstvo raspisalo za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja primene nuklearne energije u Srbiji u mirnodopske svrhe.

„On zapravo ima za cilj da analizira sve dostupne tehnologije, da pokaže koje su prednosti i mane tih tehnologija i koje bi najbolje mogle biti primenljive potencijalno u našoj zemlji kada se za to stvore uslovi“, objasnila je Đedović Handanović, za RTS, navodeći da je „evaluacija još uvek u toku“ pa ne može da priča ko će tu studiju da radi.

Na pitanje zašto se nije čekalo da se ukine moratorijum, ministarka Đedović Handanović je rekla da niko iz Vlade, ali ni nadležnih kompetentnih institucija neće i ne radi nešto što nije u skladu sa zakonom, prenela je ta medijska kuća na svom sajtu.

„Zakon jasno zabranjuje izgradnju nuklearnih elektrana kao i donošenje investicione odluke i pripremu tehničke dokumentacije, znači projektovanja. Ono što mi radimo je da sagledamo sve prednosti i mane u kontekstu toga i dugoročnog planiranja našeg energetskog sektora“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla da je to „odgovorno ponašanje, apsolutno u skladu sa zakonom, a investicione odluke, gradnje postrojenja će se dešavati onda kada za to bude bilo zakonskih osnova“.

Govoreći o kritičnim i strateškim mineralnim sirovinama, rekla da Srbija želi da uči od razvijenih zemalja.

„Francuska je zemlja koja takođe ima bogatu rudarsku istoriju, ima veoma napredan Geološki institut u državnom vlasništvu, usvojila je izmene zakona o rudarstvu pre nekog vremena i mi možemo da se ugledamo, da se inspirišemo“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je napomenula da će Srbija od Francuske, čija je delegacija bila nedavno u Beogradu, predvođena Emauelom Markonom (Emmanuel Macron), moći mnogo da nauči u više domena.

„Oni razvijaju rudnik litijuma koji je sličan po određenim parametrima našem, završili su javne konsultacije. Da vidimo kako su sproveli taj proces, na što su se fokusirali šta su naučili i, na kraju krajeva, šta mi možemo da primenimo u našoj zemlji“, navela je ministarka energetike.

Istakla je da slede dugi razgovori sa kompanijom „Rio Tinto“ o projektu „Jadar“.

„Ništa se sutra neće dešavati, treba da sagledamo sve činjenice i vidimo ima li prostora da se projekat na održiv način razvije. Uključićemo našu stručnu javnost i međunarodne eksperte“, rekla je ministarka Đedović Handanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari