Pala je vizna tamnica za građane Srbije, ali nema mesta opuštanju. Moramo nastaviti reforme da bi naša zemlja bila bezbedna ali i zbog toga što je sledeći korak nakon ulaska u EU, ulazak Srbije u šengenski prostor – rekao je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade RS za evropske integracije, na promociji petog broja stručnog časopisa Izazovi evropskih integracija, čija je tema „Pravosuđe, unutrašnji poslovi i vizna liberalizacija“, dan nakon što je Evropska komisija prdložila da da se građanima Srbije od 1. januara 2010. godine ukinu vize.


Đelić je dodao je predlog Evropske komisije odlučujujući korak prema „belom šengenu“ i da je simbolično na dan proslave francuskog nacionalnog praznika 14. jula, pada Bastilje, pala i vizna tamnica za građane Srbije. Prema njegovom mišljenju reforme koje su dosad napravljene omogućile su da, kroz odluku o ukidanju viza, Srbija dobije jednu sveobuhvatnu ocenu demokratičnosti, bezbednosti i stabilnosti, što je jedan od važnih kriterijuma za odluku stranih investitora da li da ulažu u neku zemlju.

– Mi ćemo dobiti od Evropske komisije i jedan dokument u kom će biti predočeni tehnički elementi na kojima se očekuje dodatni napredak Srbije. Reč je o valjanoj primeni zakona o strancima, usvajanju nacionalne strategije za upravljenje migracijama, akcionog plana za implementaciju stragetije za borbu protiv organizovanog kriminala, pranja novca i finansiranja terorizma. Evropska komisija će na jesen poslati komisiju da sagleda kakvi iskoraci su napravljeni na tom planu – naveo je Đelić.

On je istakao da se očekuje i potpisivanje operativnog sporazuma sa Euleksom, što pokazuje da su tehnički elementi u skladu sa državnom politikom po pitanju statusa Kosova i Metohije.

– U predlogu EK se prepoznaje poštovanje međunarodnog prava. Kada je reč o Kosovu i Metohiji pominje se Rezolucija 1244, tako da su sve političke manipulacije koje žele da prikažu da dobijanje ’belog šengena’ može na bilo koji način da ugrozi državnu politiku prema Kosovu i Metohiji bez ikakvog formalnog pravnog fundamenta – naglasio je Đelić.

Predlog o liberalizaciji viznog režima biće prosleđen Evropskom parlamentu i Savetu ministara EU, koji bi konačnu reč trebalo da da u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari