Povoljne hidrološke prilike iz gornjeg toka Dunava i njegovih pritoka, Hidroelektrani Đerdap 1 u Kladovu dobro dođu za povećanu proizvodnju električne energije. Kako Danas saznaje, trenutni dotok vode je 6.300 kubika vode u sekundi, tako da je u pogonu svih šest turbina sa dnevnom proizvodnjom 18, 5 miliona kilovat sati struje.

Dotok u đerdapskoj akumulaciji , u slučaju da se padavine nastave, dostići će čitavih sedam hiljada kubnih metara vode u sekundi, zahvaljujući čemu će agregati na prvoj dunavskoj elektrani imati maksimalnu proizvodnju od oko 22 miliona kilovat časova električne energije.

Iako su u decembru hidrološke prilike povoljne, godišnji plan najveće srpske hidroelektrane neće biti ostvaren, a u 2008. Đerdap1 proizveo je 4 ,945 milijardi kilovata struje ostvarivši time 91 odsto plana.

Kapitalni remont petog agregata u mašinskoj hali Đerdapa 1 koji je trajao 45 dana, završen je na vreme, a zbog talasa velikih voda odustalo se za sada od skraćenog remonta prve turbine. Brodska prevodnica na našem delu Đerdapa 1 biće u generalnom remontu do 15. maja, pa su rečni saobraćaj i prevođenje brodova usmereni na rumunsku stranu zajedničke dunavske elektrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari