Mnogim građanima koji u tranzitu prolaze kroz Požarevac, kao i turistima koji idu u letovališta kraj Velikog Gradišta i Golupca, konačno je laknulo pošto je, posle nekoliko meseci, otvoren deo Đerdapske magistrale koji prolazi teritorijom Požarevca.

Zvaničnom otvaranju nove, rekonstruisane deonice, prisustvovali su: gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević (na slici), zamenik predsednika Skupštine grada Milić Jovanović kao i direktor Preduzeća za puteve Požarevac Miodrag Bakalović. Radovi su izvođeni po ugovoru o zajmu sa Evropskom investicionom bankom. Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je korisnik kredita ove banke, pa je opredelilo sredstva za završetak ovog puta. Vrednost ugovora je oko 160 miliona dinara.

Predstavnik izvođača radova Milorad Bakalović je u obraćanju novinarima izjavio:

– Po ugovoru, rok za izvođene radova je bio 240 dana, mi smo posao završili za 232 radna dana. Odrađeno je sve kako je ugovorom predviđeno, znači, 10 kilometara kompletne rekonstrukcije puta od Beranja do Bratinca, sanacija dva mosta i mislim da će građani Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca, turisti i svi oni koji koriste ovaj put imati zadovoljstvo da se voze jednom bezbednijom, lepšom magistralom, koja će im omogućiti da tamo gde su krenuli stignu za kraće vreme.

Gradonačelnik Milosavljević izrazio je zadovoljstvo završetkom radova. – Ovih deset kilometara koji prolaze kroz požarevački atar deluju kao da smo u Evropi i mogu da pohvalim Preduzeće za puteve, koje je bilo izvođač, i „Puteve Srbije“ da su imali dobru ideju, tako da danas imamo dobru saobraćajnicu i sigurnost za naše vozače. Najavio bih i rekonstrukciju puta prema Zabeli, tako da ćemo dobiti još jedan savremen i dobro urađen regionalni put, a ono što je obaveza grada Požarevca, kada se sledeće godine bude završio taj put, je da uradimo pešačku stazu i stazu za bicikliste. Započeti su i vrlo ozbiljni pregovori sa „Putevima Srbije“, kada je u pitanju put ka Kostolcu, obećano je da će nam pomoći, ali smo mi obećali novac. Videli smo u protekle dve godine da jako teško ide sa modernizacijom puteva koji su u nadležnosti Republike, definitivno Republika nema dovoljno novca da sanira ili da rekonstruiše postojeće puteve. Grad Požarevac dobija, posle usvajanja novih izmena i dopuna zakona o porezima na zarade, 144 miliona dinara, pa smo odlučili da jedan deo izdvojimo za regionalne i magistralne pravce. Naš predlog, koji smo uputili Direkciji za puteve Srbije jeste presvlačenje kostolačkog puta od Bulevara do Ćirikovca, kao i nekih ulica koje se nalaze u gradu. Očekujem brz odgovor od Direkcije za puteve, s obzirom da bi s našim novcem oni to odradili, jer je to u njihovoj ingerenciji.

Zamenik predsednika Skupštine grada, Milić Jovanović je naglasio da je evidentno da se u Požarevcu mnogo toga radi i da je grad „jedno veliko gradilište“.

– Naravno, najznačajniji faktor je – strpljenje. Prosto je nemoguće sve uraditi tako brzo, jer nas mnogo toga sprečava u administrativnom delu. Građani moraju da očekuju da će se u Požarevcu završiti ono što je obećano, a obećano je dosta toga, rekao je Milić Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari