Đerlek: Lokalna samouprava namerno onemogućava izgradnju pruhvatilišta za pse lutalice u Novom Pazaru 1foto privatna arhiva

Ministar bez portfelja, zadužen za ravnomerni regionalni razvoj, u Vladi Srbije, Edin Đerlek,optužio je gradsku upravu u Novom Pazaru da je “namerno onemogućila ponuđače da se prijave na javnu nabavku” za završne radove na iugradnju prihvatilišta za pse i mačke lutalice.

Tvrdnju je izneo na tribini o “borbi protiv korupcije i kriminala kao ključu ekonomskog napretka Novog Pazara”, koju je organizivala njegova Stranka pravde i pomirenja (SPP).

Tender za završnu fazu radova, u roku od mesec i po dana, raspisivan je dva puta. Prvi put krajem jula i posle mesec dana je obustavljen, jer nije bilo zainteresovanih za posao. Druga javna nabavka raspisana je krajem avgusta i trajala je do 13.septembra. I, opet, bila je bezuspešna.

-Namerno su sprečili da rešimo problema pasa lutalica. Samo zato što je jedan ministar Edin Đerlek, iz SPP, pa da ne kažu Zukorlić i Đerlek prave nešto u Novom Pazaru. Eto, šta radi ova vlast. Sada se novac, opredeljen za tu izgradnju, vraća u budžet i biće raspodeljen drugim gradovima – obrazložio je svoju opštužbu Đerlek.

Na prihvatilištu za pse i mačke lutalice, ostalo je da se završi izgradnja štenara i upravne zgrade, postavi ograda, urade električne instalacije, telefonske i računarske mreže, postavi video nadzor i uradi vodovodna i kanalizaciona mreža.

Krajem juna ove godine, ministar Đerlek i novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, potpisali su ugovor o nastavku izgradnje tog objekta. Radove finansiraju Ministarstvo bez portfelja i lokalna samouprava. Ministarstvo je obezbedilo 13,5 miliona dinara.

Prihvatilište za pse lutalice gradi se u selu Čašić Dolac, nedaleko od Novog Pazara. Realizacija projekta počela je pre četiri godine.Prva faza izgradnje bila je poverena novopazarskoj kompaniji “Elimir”, a vrednost radova bila je 11,6 miliona dinara.

Prema projektu, objekat će imati površinu veću od 400 kvadrata, na kojoj će se nalaziti upravna zgrada, ambulanta i stacionar i dve štenare sa 14 boksova.

Kada je počela izgradnja, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, iz Budžetskog fonda za programe lokalnih samouprava, u sufinansiranju projekta učestvovalo je sa 9,5 miliona dinara, a ostalo je obezbedila gradska uprava.
Izgradnjom tog prihvatilišta, prestaje potreba za angažovanjem kompanije „Avenija MB“ za humano hvatanje i tretiranje pasa lutalica, koja ih odvozi u prihvatilište kod Vrnjačke Banje.

Saradnja između Novog Pazara i te kompanije traje više od deceniju. Hvatanje i odvoženje u prihvatiliše, ove godine, košta 14 hiljada pop su.
Saradnja Novog Pazara sa tom kompanijom, koja pse lutalice, iz ovog grada, odvozi u prihvatilište kod Vrnjačke Banje, a tu uslugu, ove godine, naplaćuje 14 hiljada dinara po psu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari