Celu jednu sezonu je Stevan Jovetić čekao svojih „pet minuta“ u Fiorentini, a onda je eksplodirao. Gol za pobedu protiv Sportinga i ulazak u Ligu šampiona bio je prethodnica pogocima protiv Palerma i Sampdorije, koji su zvezdu crnogorske reprezentacije vinuli u vrh liste strelaca Serije A i počeli da isplaćuju njegov, deset miliona vredan, transfer iz Partizana.

– Bože zdravlja, ovo bi trebalo da bude moja sezona. U celoj prošloj sam postigao dva gola, a u ovih mesec i nešto dana jedan više. Ne pominjem ovo zbog brojki, već zbog kontinuiteta, važnog za svakog fudbalera, a napadače pogotovo. Mi „živimo“ od njih. Uz to, mnogo više sam na terenu i u startnoj postavi, što su sve dobri preduslovi za novi, veliki pomak u karijeri. Odgovara mi i što sam sada bliže golu – kaže za Danas devetnaestogodišnji centarfor „ljubičastih“.

Šta ste sve naučili za ovih godinu dana u Firenci, a na šta najteže adaptirali u fudbalu koji se igra na Apeninima?

– Ljudi koji prate moju karijeru kažu da sam napredovao. I ja vidim promene. Eksplozivniji sam nego pre. Ne mogu baš da se trkam s mojim bivšim špic parnjakom Diarom, ali brži sam nego što sam bio pre odlaska iz Partizana. Snažniji i izdržljiviji u duelima, takođe, jer sam pojačano radio u teretani. Igra mi je i taktički zrelija. Nije bilo jednostavno prilagoditi se italijanskom fudbalu, jer ne trpi mnogo improvizaciju, karakterističnu za fudbalere s Balkana. Nemam više tu slobodu i širinu u igri, ali u svakom trenutku znam gde treba da stojim, kuda se krećem, šta i zbog čega radim.

Sve bolje sarađujete sa Đilardinom. Odgovara vam kada ste s njim u završnici?

– I statistika pokazuje da smo dobitna kombinacija. Podaci kažu da je Fiorentina dobila devet od 12 utakmica u kojima smo Đilardino i ja bili „upareni“. Takođe, kad god smo bili u isto vreme na terenu, jedan od nas dvojice je bio strelac. Ili obojica, kao u poslednjoj utakmici sa Sampdorijom. Sa Mutuom sam ređe sarađivao, ali je ovaj triling sasvim lepo „izgledao“ u meču sa Sportingom.

Može li Fiorentina ozbiljnije da učestvuje u borbi za titulu italijanskog šampiona?

– Teško, jer će odluka o vlasniku „skudeta“, kao i uvek, najverovatnije pasti u trouglu Inter – Milan – Juventus. Mi, Napoli, Roma i Sampdorija trebalo bi da se borimo za pozicije koje vode u Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Tako stoje stvari u Seriji A. I to ne od juče.

Na startu Lige šampiona niste uspeli da se revanširate Lionu za neuspehe u prošlogodišnjem dvomeču u istom takmičenju. Da li je realno da prve bodove u Grupi E uzmete u predstojećem duelu sa Liverpulom?

– Šta reći za ekipu, rezultate i tradiciju Liverpula, kvalitet i rejting Premijer lige, a ne ponoviti se? U goste nam dolazi jedan od dva favorita naše grupe i jedna od najboljih ekipa u celom takmičenju. Ali, to nas ne plaši, već samo dodatno motiviše. Pogotovo što smo i jakom Lionu pokazali „zube“ u prošlom kolu, ali su nas neopravdano isključenje i manjak sreće ostavili bez bodova – nada se momak o kojem se ovih dana puno priča i piše u Italiji.

„Ljubičasti“ bez predsednika

Predsednik Fiorentine Andrea Dela Vale podneo je ostavku na tu funkciju, ne navodeći razloge za takvu odluku, saopštio je klub iz Firence. Italijanski mediji tvrde da je Dela Vale bio nezadovoljan stavom navijača koji su ga kritikovali zbog prodaje brazilskog veznog igrača Felipea Mela velikom rivalu Juventusu u letnjem prelaznom roku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari