Najbolji svetski teniser Novak Đoković neće imati lak zadatak u osmini finala Vimbldona. Sa druge strane mreže, najverovatnije večeras posle 18.00, naći će se vremešni, ali istovremeno neugodni Tomi Has, koji je rešio u svoju korist jedini dosadašnji međusobni duel sa Novakom na londonskoj travi.


– Znam da me čeka težak posao, ali sam u potpunosti spreman i siguran u svoje kvalitete. Svaki vrhunski teniser mora da igra raznovrsno, a Has to odlično zna. Koristi servis-volej igru, ne čeka da protivnik odluči svaki poen, već traži rešenja. Izgubio sam u oba međusobna susreta na travi, ali verujem da je došlo vreme za moju pobedu – iskren je Đoković.

Has je samo dve nedelje pre trijumfa od 3:1 u četvrtfinalu Vimbldona 2009. godine upisao pobedu i u finalu Halea, ali je Novak sada znatno kompletniji igrač. Istina, ove godine skor je 1-1 pošto je Has slavio u osmini finala turnira u Majamiju, a Đoković maksimalnim rezultatom u četvrtfinalu Rolan Garosa.

– Ako budem odigrao kao u trećem kolu protiv Šardija, imaću dobre šanse za nastavak takmičenja. Dosta sam radio na servisu, efikasnosti i preciznosti. Sada se to ostvaruje i u mečevima i pomaže mi da osvajam lake poene. Na taj način stičem dodatno samopouzdanje – jasan je Đoković, koji je juče trenirao sa miljenicom domaće publike Lorom Robson.

Brojni stručnjaci smatraju da broj godina može odigrati važnu ulogu u profesionalnoj karijeri, ali Has je upravo suprotan primer. Kako vreme odmiče, Nemac koji ima i američki pasoš igra sve bolje.

– Imam 35 godina i ne mogu ništa da uradim u vezi sa tim. Igram bolje kako mi se kraj karijere bliži, ali kada izađem na teren to uopšte nije važno. Ne dešava mi se da povedem sa 15:0 ili 30:0 zato što imam 35 godina. Sve mora da se zasluži – i gemovi i setovi i mečevi. Siguran sam da mogu daleko da doguram igrajući najbolji tenis. Izaći ću na teren protiv Novaka kako bih ga pobedio uveren je Has.

Danas će biti odigrani i svi ostali mečevi osmine finala, a bolji iz duela Đokovića i Hasa u narednoj rundi sastaće se sa pobednikom meča između Bernarda Tomića iz Australije i sedmog nosioca Tomaša Berdiha. U istoj polovini žreba su još i David Ferer i Ivan Dodig, odnosno Huan Martin del Potro i Andreas Sepi. Endi Marej je veliki favorit sa druge strane, jer će najpre igrati protiv Mihaila Južnog, a ukoliko savlada Rusa i sa pobednikom meča između Fernanda Verdaska i Kenija De Šepera. Na startu turnira sigurno niko nije očekivao da će mesto u polufinalu zauzeti jedan od četvorke koju čine Lukaš Kubot, Adrijan Manarino, Jirži Janovič i Jirgen Melcer.

Startuju i juniori

Drugi nosilac u juniorskoj konkurenciji Nikola Milojević takmičenje će početi oko 15.00 protiv domačeg igrača Džejmsa Malika, dok će se Nina Stojanović, koja je postavljena za četrnaestog nosioca, u istom terminu u prvom kolu sastati sa Brazilkom Beatris Adad Majom. Laslo Đere je već izborio mesto u drugoj rundi, a sutra će mu protivnik biti Rus Karen Kačanov.

Jankovićeva i Zimonjić na terenu

Jelena Janković i Mirjana Lučić-Baroni iz Hrvatske sastaće se oko 14.30 u trećem kolu ženskih dublova sa četvrtim favoritima Ruskinjama Ekaterinom Makarovom i Elenom Vesninom. Nenad Zimonjić će danas dva puta izlaziti na teren. Najpre oko 14.00 u paru sa Francuzom Žilijenom Benetoom kada će u trećem kolu muških dublova igrati protiv petih favorita Aisama Kurešija iz Pakistana i Holanđanina Jan-Julijana Rojera, a zatim će oko 20.00 sa Slovenkom Katarinom Srebotnik nastupiti u drugom kolu miks dublova protiv Amerikanca Džejmsa Blejka i Hrvatice Done Vekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari