Najbolji srpski teniser Novak Đoković nastavio je sa odličnim partijama na Australijan openu. Treći nosilac u Melburnu pobedio je Švajcarca Rodžera Federera maksimalnim rezultatom i tako se izborio, drugi put u karijeri, za nastup u finalu prvog grend slema sezone – 3:0 (7:6, 7:5, 6:4). Pre tri godine Đoković je osvojio jedinu titulu iz velike „četvorke“, a za drugu zvezdicu igraće u nedelju protiv pobednika današnjeg polufinalnog susreta između petog nosioca Britanca Endija Mareja i sedmog „kosturaša“ Španca Davida Ferera.


Prvi set rešen je u taj-brejku, jer su obojica tenisera ljubomorno čuvala svoj servis. Jedinu priliku da napravi brejk u tom delu igre imao je Federer, i to u početnom gemu, ali je naš teniser dobrim forhendima prvi stigao do prednosti. U taj-brejku je presudila raznovrsnost Đokovićevih udaraca, za koje za poziciju bolje plasirani igrač na ATP listi nije imao rešenja. Dobijeni set podigao je samopouzdanje Novaku, koji je u trećem gemu nastavka napravio brejk. Mnogi su tada pomislili da će Đoković, nošen podrškom sa tribina, imati lak zadatak do kraja seta, ali ne i Švajcarac. Odličnim kretanjem na osnovnoj liniji i preciznim forhendom Federer je osvojio četiri vezana gema i došao nadomak izjednačenja u setovima (5:2). Ipak, isti scenario „pročitao“ je i Novak, posle kojeg je došao u situaciju da servira za osvajanje drugog dela igre. U takvoj situaciji, odigrao je maestralno. Bez izgubljenog poena duplirao je vođstvo.

– Morao sam da iskoristim svoje šanse i ne dozvolim Federeru da se vrati u meč. U drugom setu imao sam brejk prednosti, a 20 minuta kasnije gubio sam 5:2. Drago mi je da sam najbolji tenis igrao u najtežim trenucima – istakao je Đoković posle meča.

Znaci indisponiranosti bili su vidljivi na licu Federera, što je Đoković nastojao da iskoristi, kako meč ne bi otišao u četvrti set. Agresivnom i strpljivom igrom Novak je načinio brejk u trećem gemu, koji je doduše Federer anulirao u osmom. Tada je došla do izražaja bolja psihička pripremljenost našeg igrača, koji je odmah uzvratio istom merom i servirao za konačnu pobedu. Posle dve propuštene šanse, Đoković je do treće meč lopte stigao as udarcem. Greška Federera označila je početak radosti rivala, koji se posle dva finala na US openu, drugi put plasirao i u samu završnicu Australijan opena.

– Zadovoljan sam svojom igrom, kao i činjenicom da ću imati dan više za odmor od svog rivala. Ko god da pobedi, neće mi biti lako. Marej želi da osvoji titulu posle prošlogodišnjeg poraza u finalu, dok Ferer svaki poen igra strpljivo do samog kraja. Nabaviću kokice i na miru pogledati njihov susret iz kreveta – zaključio je Đoković.

Vodeći švajcarski mediji jednoglasni su u oceni da je Federer zasluženo poražen. Ciriški „20 minuta“ je izveštaj naslovio rečima „Đoković skinuo Federera sa trona“, a nastup svog igrača opisao kao „neuspeh“. „Bazler Cajtung“ je priču iz Melburna naslovio rečima „Superiorni Đoković pobedio Federera“, a „Bazelandšaftliš„ navodi da će „Rodžeru posle ovog poraza i značajnog gubitka bodova teško ponovo doći do broja 1 na svetskoj rang listi“. Federer je istakao žaljenje što nije uspeo da vrati neizvesnost u meč.

– Iskreno, mogao sam sa lakoćom da odigram još dva seta i bio sam spreman za njih. Velika je šteta što nisam uspeo da ih izborim. Bilo bi sjajno da sam trijumfovao ovde u Melburnu po peti put, ali ovoga puta bilo je nemoguće da pobedim – rekao je Federer.

Li i Klajsters u finalu

U sutrašnjem ženskom finalu (9.30) Australijan opena sastaće se Kineskinja Na Li i Belgijanka Kim Klajsters. Li je bila bolja od prvog nosioca Karoline Voznjacki iz Danske sa 2:1 (3:6, 7:5, 6:3) i tako postala prva Kineskinja u finalu grend slema u istoriji, dok je Belgijanka svoje drugo finale u Melburnu izborila posle trijumfa nad Ruskinjom Verom Zvonarevom od 2:0 (6:3, 6:3).

Ana Ivanović na tribinama

Srpska teniserka Ana Ivanović uživo je gledala duel između Đokovića i Federera. Dvadeseta igračica na WTA listi odbila je poziv selektora Fed kup reprezentacije Srbije Dejana Vraneša da zaigra u prvom kolu Svetske B grupe protiv Kanade (5 – 7. februar), pa je ostala u Australiji gde će se pripremati za nastavak sezone.

Danas duel Mareja i Ferera

Drugi polufinalni duel u muškoj konkurenciji igra se danas (9.30) između Britanca Endija Mareja i Španca Davida Ferera. Marej želi da se drugi put zaredom plasira u finale, posle prošlogodišnjeg poraza od Federera, dok Ferer nikada nije igrao u završnom meču nekog grend slem turnira.

Sjajno je igrati pred punim tribinama

– Ovo je specijalan turnir, jer na tribinama ima pripadnika puno različitih nacija. Gotovo svi teniseri imaju svoju publiku, što je neobično, ali sjajno. Ne dešava se često da imate podršku kao na fudbalskoj utakmici. Drago mi je što sam usrećio svoju armiju, koja mi je mnogo pomogla u kritičnim trenucima ovog duela – zahvalio se Đoković svojim navijačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari