Najbolji srpski teniser Novak Đoković bez većih problema savladao je Radeka Štepaneka u prvom duelu finalnog susreta Dejvis kupa protiv Češke i tako doneo prvi poen „orlovima“ u pokušaju da povrate titulu osvojenu 2010. godine. Đoković se najviše mučio u uvodnom setu, dok je preostala dva rešio bez većih trzavica – 3:0 (7:5, 6:1, 6:4).

Od samog početka Novak je pokazao da nema nameru dugo da se zadrži na terenu prvog dana takmičenja, već da će pokušati da snagu sačuva za iskušenja tokom vikenda. Servis ga je odlično služio, a u prva tri gema u kojima je imao početni udarac izgubio je samo jedan poen. Kada je Štepanek na drugu brejk šansu za Đokovića u šestom gemu poslao slajs u aut, činilo se da će Novak brzo privesti set kraju. Međutim, iako je već u narednom gemu spasio tri brejk šanse rivala najviše zahvaljujući servis vinerima, Novak je izgubio korak prednosti u trenucima kada je servirao za osvajanje seta. Ipak, podigao je koncentraciju i na zadovoljstvo navijača u Kombank areni krenuo putem ka konačnoj pobedi. Početak drugog seta najavio je veliku borbu, ali je Đoković brzo srušio snove Štepaneka. Brejk u trećem gemu potvrdio je da Novak nema nameru da stane, a do kraja tog dela igre u jednom trenutku nanizao je čak 15 uzastopno osvojenih poena. Bilo je evidentno da Štepanek nema rešenje za agresivnu Novakovu igru sa osnovne linije pa je probao izlascima na mrežu da „razbije“ monotoniju konstantnog gubitka poena, ali nije uspeo. U, ispostavilo se, odlučujućem setu obojica tenisera čuvali su svoje servise do devetog gema. Odlična razmena udaraca bez ijedne prilike za brejk „zagrejala“ je atmosferu, a Novak je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije. Odličnim ritern udarcima naterao je Čeha na neiznuđene greške pa je na svoj servis, posle dva sata i deset minuta igre, omogućio Dušanu Lajoviću da u meču protiv Tomaša Berdiha debituje u najprestižnijem takmičenju u muškom tenisu.

Predsednik Nikolić, Milica Mandić…

Finale Dejvis kupa privuklo je brojne poznate ličnosti u Kombank arenu. Iz prvih redova iza aut linije Novaka Đokovića i Dušana Lajovića bodrili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rukovodstvo TSS na čelu sa predsednikom Vukom Jeremićem i Slobodanom Živojinovićem, zlatna olimpijka u tekvondou Milica Mandić, glumci Sergej i Branislav Trifunović, Bora Todorović i Milan Vasić, te pevač Kiki Lesendrić.

Zastave i udaraljke džabe, ostalo „papreno“

Atmosfera se u Kombank areni zagrevala već od samog ulaza gde su posetioci dobijali udaraljke i zastave. Gužvi u hodniku su doprinosili štandovi sponzora, ali i oni gde je nešto moglo da se kupi, doduše samo za one sa dubljim džepom. Naime, hrana, piće i suveniri su bili dostojni finala Dejvis kupa sa „svetskim“ cenama pa je za kesicu kokica i konzervu koka-kole trebalo izdvojiti po 200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari