Najbolji srpski teniser svih vremena Novak Đoković proglašen je nacionalnog ambasadora UNICEF-a. On će biti zaštitnik dečijih prava, a posebnu pažnju će obratiti na prava dece za adekvatnim obrazovanjem u ranom uzrastu. Đoković je izjavio da je jako srećan što će sarađivati sa UNICEF-om i da mu je čast da pomaže deci.


– Počastvovan sam što ću kao nacionalni ambasador UNICEF-a moći da pomognem da se poveća svest o važnosti obrazovanja dece u ranom uzrastu. Radujem se što ću raditi sa UNICEF-om i doprineti da se unapredi život male dece u Srbiji, posebno one koja nemaju mogućnosti da uče i razvijaju se do svojih punih potencijala. Želim da im približim njihova prava koja moraju biti zaštićena i da svako dete veruje da ništa nije nemoguće – rekao je Đoković na ceremoniji proglašenja u Njujorku.

U Srbiji manje od polovine dece do pet godina života pohađa neki oblik predškolskog obrazovanja, dok je tek svako deseto dete iz ugroženih grupa obuhvaćeno ovim vidom obrazovanja. Zbog toga je uključivanje svakog deteta u programe koji podstiču rani razvoj prepoznat kao ključni prioritet u Srbiji.

Zamenica izvršnog direktora UNICEF-a Rima Salah izjavila je da se Đoković prirodno uklapa u njihov program i da on sa istom strašću i entuzijazmom brine za dobrobit dece kao što se i bori za svaki poen na terenu.

Slavne ličnosti već 50 godina učestvuju u aktivnostima UNICEF-a i za to vreme doprineli su da se promene državne politike u korist dece, da pitanja dece i dečijih prava postanu vidljiva širom sveta, i da se prikupe finansijska sredstva za programe koje podržava UNICEF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari