Prvi meč posle osvajanja Vimbldona Novak Đoković odigrao je sinoć protiv harizmatičnog Francuza Galea Monfisa u okviru drugog kola Masters turnira u Torontu i slavio posle neočekivano dramatične borbe sa 2:1, po setovima 6:2, 6:7, 7:6.

 Kao prvi nosilac najbolji srpski teniser svih vremena bio je slobodan na startu turnira koji je osvajao u tri navrata (2007, 2011 i 2012), a u osmini finala danas će se sastati sa još jednim predstavnikom Francuske, Žo-Vilfredom Congom, koji je pobedio Žeremija Šardija u dva seta.

U prvom setu ništa nije nagovestilo kakvoj će drami prisustvovati publika u Torontu, koja je većim delom bila na strani Monfisa. Prvi je do brejk šansi došao Francuz u trećem gemu, ali ih nije iskoristio, da bi zatim spasio dve na svoj servis. Ipak u šestom gemu Đoković je došao do prednosti od 4:2 i zatim ubedljivo priveo set kraju još jednim brejkom za konačnih 6:2. U prva dva gema druge deonice ređale su se neiskorišćene brejk šanse na obe strane, viđena je samo još jedna u sedmom gemu na Đokovićev servis, ali je taj-brejk bio neizbežan. U takozvanom 13. gemu mini brejkom poveo je srpski igrač (4:3), ali tada potpuno gubi koncentraciju i Monfis osvaja naredna četiri poena čime je izjednačio rezultat u setovima. Sa velikim samopouzdanjem i rešen da ostvari prvu pobedu u devet mečeva protiv Đokovića ušao je u odlučujući set 22. igrač na ATP i prvi napravio brejk (3:1). Uz mnogo muke i posle dugačkog gema prvi nosilac uspeo je da vrati brejk i samim tim se vrati i u meč. U 11. gemu Đoković nije iskoristio tri brejk šanse i ponovo je taj brejk odlučivao, ovaj put i o meču. Iako su u jednom momentu, pri rezultatu 5:4 Monfisa dva poena delila od trijumfa, u taj-brejku igrao je loše i drame nije bilo pa je sa 7:2 srpski igrač okončao meč. Sa narednim rivalom Congom tokom karijere sastajao se čak 18. puta, trijumfovao je u 13. navrata i bez sumnje je favorit protiv 15. igrača sveta koji ga ove godine nije pobedio. Pobednik ovog duela sastaće se u četvrtfinalu sa Endijem Marejem ili Rišarom Gaskeom. Prošle godine Đoković je poražen u polufinalu i brani 360 poena, a titula koju ove godine ne brani Rafael Nadal donosi 1.000.

U noći između srede i četvrtka Novak Đoković je u paru sa Švajcarcem Stanislasom Vavrinkom odigrao meč drugog kola protiv trećih nosilaca, srpsko-kanadske kombinacije u sastavu Nenad Zimonjić/Danijel Nestor.

Na terenu i Ana i Jelena

Dve preostale srpske predstavnice na turniru u Montrealu nakon eliminacije Bojane Jovanovski u prvom kolu od Karle Suarez-Navaro (6:4, 6:3), Ana Ivanović i Jelena Janković, odigrale su mečeve drugog kola u noći između srede i četvrtka po srednjeevropskom vremenu. Ivanovićevoj je protivnica bila Amerikanka Koko Vandevege, a Jankovićevoj njena sunarodnica Sloun Stivens.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari