Đorđević: Gradimo nove mostove sa Grčkom 1Foto: Ministarstvo rada

Komemorativnom svečanošću ispred Mauzoleja srpskih ratnika u Prvom Svetskom ratu na ostrvu Vido danas je počelo obeležavanje 101. godišnjice od iskrcavanja srpske vojske.

– Svake godine okupljamo se da bi odali poštu hrabrim srpskim vojnicima koji su u prvom zemaljskom ratu ovde na našem ostrvu ostavili živote iscrpljeni nakon povlačenja preko Albanije. Ovde smo i da se podsetimo da su iz našeg grada nakon dvogodišnjeg oporavka srpski vojnici krenuli u oslobađanje svoje otadžbine. To nesrećno vreme sjedinilo dva naša naroda tada, a to prijateljstvo se unapređivalo i mi smo sada više od prijatelja – rekao je na komemoraciji gradonačelnik Krfa Konstantinos Nikoluzis. On je podsetio da je 1916. srpski parlament zasedao u gradskom pozorištu, a da je u Hotel „Bela Venecija“ bilo sedište vlade.

– Krf je bio u te dve godine nezavisna prestonica Srbije, u kojoj su funkcionisale osnovna škola, gimnazija a štampane su i novine na srpskom jeziku. Sada posle toliko vremena mi sećanjem na naše pretke gradimo novu budućnost za naša dva naroda – rekao je Nikoluzis, navodeći da su u Mauzoleju na Vidu posmrtni ostaci srpskih vojnika sa 27 grobalja koliko ih je bilo nakon početka operacije spašavanja jer se na Krfu iskrcalo brodovima koji su došli iz Crne Gore oko 125.000 vojnika, od kojih mnogi nisu preživeli.

U ime Vlade Srbije na komemoraciji je govorio ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je naglasio da je „prošao ceo jedan vek od stradanja ali i vaskrsnuća srpske vojske u Prvom svetskom ratu“.

– Ovde smo da odamo zahvalnost, ali i da se podsetimo na činjenicu da je zahvaljujući grčkim prijateljima naša vojska u prvom ratu nakon oporavka oslobodila Srbiju. Ovde se na Krfu vraćao život vera i nada, a nažalost ostrvo Vido je bilo za mnoge mesto gde su kao ratnici prerano završavali svoj život – rekao je Đorđević.

Na komemoraciji su bili prisutni predstavnici Vojske Srbije, Oružanih snaga i policije Jonskih ostrva, Društva za negovanje tradicije iz ratova do 1918. godine, pitomci vojne i policijske akademije iz Beograda i Banjaluke. Komemoraciji je prisustvovalo i stotinak turista iz Srbije koji borave na odmoru na Krfu. Tokom današnjeg dana komemoracije će biti održane u Jonskoj oblasti, a obeležavanje godišnjice proboja Solunskog fronta biće obeležena posetom Savezničkom groblju Zejtinlik u Solunu.

Saramandić: Pobeda nad virtuelnom površnošću

– Obeležavanje godišnjice na Krfu i Vidu za mene koji sam ovde već sedamnaest godina je uvek dolazak iz jednog u drugi svet. Ovo nije samo podsećanje patriotski čin pobede života nad smrću već izlazak iz sveta virtuelne stvarnosti i površnosti kojom smo okruženi. Sećanje na pretke naročito mlađim generacijama govori o smislu života i slobode na koju često zaboravljamo pred svakodnevnom gomilom površnosti – ocenio je za Danas Ljubomir Saramandić, kustos Srpske kuće na Krfu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari