Kao junaci popularne televizijske reklame, fudbaleri Partizana večeras imaju priliku da nam pokažu jesu li ili nisu tim za Ligu šampiona. Pobedom s najmanje tri gola razlike demantovali bi one koji domaće trofeje i dominaciju vide kao krajnji domet Diare i društva, a svaki drugi ishod revanš meča sa Apoel-om izbacio bi ih iz trke za elitu i njene milione evra.

U Humskoj tvrde da ćemo ih videti u potpuno drugačijem izdanju od onog u Nikoziji, kada su s dve lopte u mreži platili cenu lošem pristupu i još lošijoj igri.

– Nije nam bila namera da, kao naši vaterpolisti, težim putem stignemo do cilja, ali kada smo već sami sebe doveli u takvu situaciju onda moramo naći načina da izađemo iz nje. Ova utakmica jeste biti ili ne biti za nas, ali verujem da ćemo za dve nedelje, u plej-ofu, imati još jači meč. Verujem u moju ekipu i to da može bilo kome dati dva i više golova, pa zašto ne i Apoel-u. Ko misli drugačije neka večeras zaobiđe Humsku – (samo)uveren je trener crno-belih, koji nikada u svojoj istoriji evropskih duela nisu uspeli da izbrišu dva gola minusa sa gostovanja.

– Ne razmišljamo o obaranju tradicija, ovoga ili onoga… Partizan nije uspevao da stigne 0:2, ali je uspevao da nadoknadi 2:6, tako da smo sada u super poziciji – podseća mladi strateg na čuveni dvomeč sa Kvins park Rendžersom, kada je „parni valjak“ predvođen Draganom Manceom u Beogradu sačuvao svoju mrežu, a rivalovu pogodio četiri puta.

Mada njegovoj, previše ležernoj, ekipi u Nikoziji nije dozvoljeno da se nametne pasovima kroz sredinu, iz prekida i brzim ubacivanjima po krilima, Jokanović ostaje pri stavu da je Partizan na GSP stadionu „samo“ kažnjen za sopstvene greške.

– Apoel jeste kvalitetna i dobro organizovana ekipa, ali nas nije izgazila. Pre sedam dana su oni bili bolji od nas, a na nama je sada da pokažemo da smo bolji od njih. Moraćemo, istina, zbog tog zaostatka da preuzmemo veću dozu rizika od uobičajene, ali samo onog racionalnog. Jurićemo prednost, ali ne želimo ulaziti u bilo kakve ludosti zbog toga – pred trenerom Partizana i njegovim pomoćnicima težak je zadatak nalaženja prave mere između jurišanja na gol Kiprana i zatvaranja prilaza pravougaoniku ispred Mladena Božovića.

Kapiten Nenad Đorđević ozbiljno je shvatio svog trenera, koji je u prvim minutima posle poraza na Kipru igračima poručio da će se u Beogradu videti ko je ko.

– Na muci se poznaju junaci. Nadam se da ćemo večeras biti junaci. Nadam se i da više nigde i nikada nećemo ponoviti partiju sa Kipra. Bez potcenjivanja rivala, ali u prvoj utakmici smo sami sebe pobedili. Odavno se nije dogodilo da kompletna ekipa odigra tako letargično, bez agresije, pasivno. Pošto smo tada ispucali pravo na greške, sada moramo svom snagom i celim srcem udariti po protivniku. Ali, bez srljanja i bezglavog jurišanja. Moramo svi biti strpljivi, kako mi na terenu, tako i naši navijači. Najbitnije je da sačuvamo našu mrežu. I ako damo prvi gol u 60. ili 70. minutu imaćemo dovoljno vremena za još dva – računa komandant odbrane crno-belih, koji je ubeđen da će u slučaju eliminacije Kiprana Partizan „sigurno ući u Ligu šampiona“.

Mladi Siniša Stevanović samo potvrđuje reči starijeg kolege iz zadnje linije, koja je dva puta ostala statična na prekide Apoel-a, što je ovaj naplatio s dva pogotka u metu.

– Dosta je bilo priče, na terenu će se videti ko je od nas kakav. Ovo je bitka za prave muškarčine. Ako Moreira i trener Jokanović kažu da je sreda poslednja šansa da nešto uradimo, naš „dan D“ onda je to tako. Ne zanima me šta se dešava oko igrališta, makar bila strašna oluja, sevale munje i udarali gromovi. Ovo je više od utakmice, moramo zbiti redove i stisnuti zube baš kao da idemo u pravi rat – bodri (se) iz Teleoptika letos prekomandovani desni bek.

Ko zna šta bi bilo da golman nije na otvaranju utakmice ukrotio udarac Lamine Diare, ali pošto ga je nadmudrio crno-beli moraju da se nadaju golova u revanšu. Senegalac priželjkuje četiri.

– Na Kipru nije bio naš dan, ali imamo revanš i priliku da ispravimo sve greške. Uz božiju pomoć mislim da možemo dati četiri gola. U Nikoziji sam nekoliko puta pobegao Apoel-ovim sporim štoperima, ali nisam bio precizan. Nadam se da ću ovog puta poentirati, moj kolega iz napada Kleo, takođe. Ili bilo ko drugi, samo da prođemo dalje – optimista je Diara.

Dilema Krstajić

Mladen Krstajić trudio se proteklih dana iz petnih žila da se oporavi od povrede zadnje lože. I medicinski deo stručnog štaba (u)činio je sve da mu pomogne u rešavanju problema koji ga je u zadnji čas skinuo s aviona za Kipar, ali pitanje je da li je to dovoljno za povratak iskusnog štopera u tim. Poslednje vesti kažu da su šanse za to vrlo male, pa bi na mestu levog beka opet trebao biti Ivan Obradović.

Sudi Italijan Trefoloni

Stadion: Partizana. Kapacitet: 32. 710 mesta. Sudija: Mateo Simone Trefoloni (Italija).

Partizan: M. Božović, Stevanović, Đorđević, Gavrančić, Obradović, Fejsa (Petrović), Ilić (Ljajić), Moreira, Tomić, Kleo, Diara. Trener Slaviša Jokanović.

Apoel: Kjotis, Pursaitidis, Karalampidis, Kosovski, Broerse, Pinto, Mihail, Haki, Kontis, Nuno Moraiš (Zevlakov), Mirosavljević. Trener Ivan Jovanović.

Stiže 1.500 navijača Apoel-a

Na Kipru je uz Partizan bilo pedesetak njegovih navijača, dok će Apoel u Beogradu imati podršku između 1.000 i 1.500 svojih navijača, koji su cele srede čarter letovima stizali s Kipra. Najvatrenije pristalice našeg tima, tzv „grobari“ obećali su im prijateljski doček, kakav su oni uživali u Nikoziji.

Bolji sigurno ide u Ligu Evrope

Ukoliko izbaci Apoel, Partizanu „ne gine“ Liga Evrope u slučaju da se ne proslavi u završnom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Ako ne uspe, onda mora u doigravanje za utešno, manje vredno i manje jako kontinentalno klupsko takmičenje. Kako god večeras prošao u petak će saznati ime sledećeg evropskog protivnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari