Đorđević: Obuke i vežbe s vojskom SAD 1Ministar Zoran Đorđević Foto: www.mod.gov.rs

Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas sa komandantom Kopnene vojske Evropske komande Oružanih snaga SAD general-potpukovnikom Frederikom Hodžisom, koji boravi u poseti Srbiji.

On je ukazao na ulogu zajedničke obuke i vežbi koje pripadnici kopnenih vojski dve zemalja sprovode.

Đorđević je istakao privrženost Srbije vojnoj neutralnosti i rekao da sa tog aspekta Srbija nastupa u sprovođenju politike odbrane u međunarodnoj vojnoj saradnji.

On je ukazao značaj i ulogu bilateralne vojne saradnje koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju sa Sjedinjenim Američkim Državama, a naročito sa pripadnicima Kopnene vojske Evropske komande oružanih snaga SAD, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Posebno je naglasio njihov pozitivni doprinos unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Ministarstva odbrane Srbije i njene vojske. Hodžis je preneo pozitivne utiske o saradnji koju Kopnena vojska SAD ima sa Vojskom Srbije i naglasio izuzetan profesionalizam i obučenost njenih pripadnika.

On je rekao da očekuje da će se zajedničke vežbe i obuka pripadnika kopnenih vojski dve zemalje nastaviti.

Hodžis je ocenio da novi programi saradnje, poput unapređenja kapaciteta inžinjerijskih jedinica, zauzimaju važno mesto i da će doprineti jačanju međusobnog razumevanja na obostranu korist.

Tokom posete Srbiji, general-potpukovnik Hodžis imao je odvojeni sastanak sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, sa komandantom KoV Vojske Srbije general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, a obišao je i jedinice 3. brigade i Mešovite artiljerijske brigade Kopnene vojske, piše u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari