Đorđević: Opasnost od nove eksplozije 1Foto: Ministarstvo odbrane RS

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas za RTS da postoji opasnost od novih eksplozija u Remontnom zavodu i da je on lično formirao komisiju koja će istražiti uzroke nesreće.

Grupa od 74 radnika bezbedno je evakuisana iz Tehničko remontnog zavoda u Kragujevcu, dok se za trojicom nestalih zaposlenih i dalje traga.

Đorđević je naveo da je eksplodirao magacin sa tromblonskim minama i drugim jakim eksplozivnim i ubojitim sredstvima, koja su bila predviđena za rasklapanje i uništenje.

Dvadeset pet hospitalizovanih pripadnika Ministarstva odbrane i MUP su dobro i van životne opasnosti, a dva pripadnika su upućena na Vojnomedicinsku akademiju.

U eksploziji koja se dogodila u utorak u vojnom objektu u Kragujevcu oko 15.30 poginula je jedna osoba, dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP povređeno tokom gašenja požara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nadležne službe MUP i Ministarstva odbrane i dalje tragaju za nestalim pripadnicima Tehničkog remontnog zavoda jednim kapetanom i dvojicom civila.  

Pukovnik Vojske Srbije (VS) Mihailo Zogović rekao je u utorak uveče novinarima da se intenzivno traga za nestalim pripadnicima Zavoda, kapetanom Darkom Kostićem i civilnim licima Dejanon Kovačevićem i Željkom Nikolićem.

Za njima intenzivno tragaju nadležne službe Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane. Trenutno, zonu eksplozije nadleću četiri drona, a u potrazi se upotrebljava i jedno robot vozilo, istakao je Zogović.

U Zavodu je u utorak popodne došlo do požara i detonacija, u kojima je poginuo potpukovnik VS Miroslav Perišić, tri osobe su nestale, a povređeno je 25 vojnika i policajaca.

Stoltenberg:Tuga i saosećanje

Tužan sam nakon vesti o eksploziji u vojnom objektu kod Kragujevca, koja je rezultirala smrću najmanje jedne i mnogo ranjenih ili nestalih osoba, duboko saosećam sa svima koji su pogođeni ovom nesrećom, kao i sa građanima Srbije, izjavio je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg povodom nesreće u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu.

„Dok vlasti Srbije rade na utvrđivanju činjenica o ovoj tragediji, želim da prenesem solidarnost NATO u ovim teškim vremenima“, rekao je Stoltenberg, preneo je RSE.

On je napomenuo da je Srbija cenjeni partner i sused NATO, i da Alijansa ostaje posvećena pružanju pomoći zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, u bezbednom skladištenju oružja i da uništavanju opasnog viška municije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari