Đorđević: Smanjen stepen nezaposlenosti 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, projekat „Reci Ne radu na crno“ i smanjenje stope nezaposlenosti najveći su uspesi Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u prethodnih godinu dana, ocenio je danas ministar Zoran Đorđević.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Đorđević ocenio da je Srbija na dobrom putu da stopa nezaposlenosti u narednom periodu padne ispod 10 odsto.

U junu su na evidenciji nezaposlenih bila 579.072 lica, što je za 15.031 manje nego u prošlom mesecu, a 10 odsto manje nego što ih je bilo prošle godine u isto vreme, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima na smanjenje stope nezaposlenosti, uticao je i projekat u saradnji sa Norveškom „Reci Ne radu na crno“.

Kada je reč o tom projektu i borbi protiv sive ekonomije, ministar je istakao da je u prvih godinu dana Vlade na čelu sa Anom Brnabić, inspekcija izvršila više od 55.000 nadzora.

„Samo u poslednjih šest meseci bilo je 33.000 nadzora, a to je nekih 30 odsto više inspekcijskih nadzora nego u istom periodu prošle godine. Ono što ohrabruje je to da smo uspeli da zateknemo mnogo manje, nekih 20 odsto ljudi, koji rade na crno“, rekao je Đorđević.

Prema rečima ministra, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom predstavlja početak borbe Vlade Srbije da promeni demografsku sliku Srbije, da podstakne rađanje.

Za projekat izrade socijalnih karata, Đorđević je rekao da će Srbija iskorititi primer SAD da se onima koji se zaposle ne ukida socijalna pomoć odmah, već u narednih godinu, godinu i po dana.

Đorđević je rekao da je Ministarstvo imalo 11 izmena zakona i novih zakona i da se narednom periodu očekuju izmene Zakona o socijalnom preduzetništvu, Zakona o lizingu radne snage, Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o sprečavanju diskriminacije, a novost će biti zakon o dečjem ombudsmanu.

On je najavio da Ministarstvo, pored socijalnih karata i mobilnog inspektora, uvodi i elektronsko upravljanje dokumentima i da će u taj projekat biti uključeni Nacionalna službu za zapošljavanje, PIO fond i Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari