Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je da će tužiti direktora podgoričkog lista Vijesti Željka Ivanovića zbog njegovih optužbi da je Đukanović organizovao napad na njega. Đukanović je, kako su juče preneli podgorički mediji, odbacio Ivanovićeve optužbe i saopštio da „iskreno, bez političkih kalkulacija, želi da se otkriju počinioci tog gnusnog čina“.

Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je da će tužiti direktora podgoričkog lista Vijesti Željka Ivanovića zbog njegovih optužbi da je Đukanović organizovao napad na njega. Đukanović je, kako su juče preneli podgorički mediji, odbacio Ivanovićeve optužbe i saopštio da „iskreno, bez političkih kalkulacija, želi da se otkriju počinioci tog gnusnog čina“.
Đukanović je u saopštenju povodom optužbi Ivanovića ocenio da „nije prvi put da ljudi sa profesionalno i politički naraslim ambicijama nedostatak samopouzdanja i integriteta kompenzuju tako što se žele predstaviti protivnikom, pa i žrtvom političkog autoriteta“. „Tako i Ivanović želi mene za protivnika, verujući da će time obezbediti javni značaj koji mu nedostaje i koji je u ozbiljnom neskladu sa njegovom predstavom o vlastitoj veličini“, piše u saopštenju Mila Đukanovića.

Antena M: Policija privela dve osobe

Policija u Podgorici privela je dve osobe koje su ranije telefonom pretile portiru u redakciji lista Vijesti Luki Đukiću, objavio je juče podgorički radio Antena M. Izvor Radija nije naveo imena privedenih, ali je kazao da su osumnjičeni uhapšeni preksinoć. List Vijesti objavio je juče da je nepoznata osoba Đukića pozvala telefonom juče oko dva sata ujutro i zapretila mu da će njegova porodica „nastradati“ ako, kako je navedeno, „ne završi posao“. Đukić je nepoznatog, prema transkriptu razgovora, upitao: „Kakav posao“, na šta mu je odgovoreno „Znaš ti“. Luka Đukić je prvi pružio pomoć Ivanoviću, nakon što su ga nepoznate osobe pretukle. On je Ivanovića odvezao u bolnicu, a policijskim inspektorima je dao izjavu da je, dok je ukazivao pomoć Ivanoviću, u blizini video policajca „koji je sjedio u ‘pasatu’ zelene boje“.

Bivši premijer Crne Gore je naveo i da „grupa samozvanih neprikosnovenih arbitara o svim vrednostima hita da oceni“ da je napad na Željka Ivanovića „odmazda vlasti prema dnevnom listu Vijesti kao jedinoj evropskoj vrijednosti u, po njima, inače, nedemokratskoj i neevropskoj Crnoj Gori“.

SEEMO traži da vlast zaštiti Ivanovića

Beč – Organizacija za medije u jugoistočnoj Evropi (SEEMO) izrazila je juče zabrinutost zbog napada na Željka Ivanovića. SEEMO je, kako je saopšteno, zatražio od predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, premijera Željka Šturanovića i ministra unutrašnjih poslova Jusufa Kalamperovića da „obezbede momentalnu istragu tog slučaja, da preduzmu sve neophodne zakonske korake u cilju pronalaženja izvršilaca (napada) i da zaštite Ivanovića“. Ta medijska organizacija sa sedištem u Beču podseća da još nije rešeno ubistvo direktora podgoričkog dnevnika Dan Duška Jovanovića iz 2004, kao i da je prošle godine napadnut crnogorski književnik Jevrem Brković.

Direktor „Vijesti“ je u jučerašnjem broju tog lista ocenio kao „najveći cinizam“ najavu Đukanovića da će ga tužiti. Ivanović je poručio da je „spreman za sud“ i ponovio svoje optužbe da je Đukanović organizovao njegovo „premlaćivanje“ u prošlu subotu, prilikom proslave desete godišnjice osnivanja lista „Vijesti“. Ivanović je rekao da je brutalni napad na njega „čestitka listu Vijesti od onih koji vladaju Crnom Gorom“.
– To je čestitka od onih koji vladaju Crnom Gorom, a to je Milo Đukanović i njegova familija, bilo biološka ili kriminalna – kazao je Ivanović.
Direktor lista Vijesti pretučen je rano ujutro, u subotu, 1. septembra, na desetu godišnjicu osnivanja tog lista, ispred restorana „Ribnica“, gde je bila organizovana proslava. Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović je izjavio da policija „ima operativna saznanja koja idu u pravcu identifikovanja izvršilaca napada“ na Željka Ivanovića.
List Vijesti je u jučerašnjem broju objavio svoja „nezvanična saznanja da je za policiju interesantna činjenica da dvojica napadača na Ivanovića nisu nosili maske“. To, kako piše taj list, „navodi na sumnju da napadači možda nisu iz Crne Gore“. „Zbog toga su o ovom incidentu obaveštene policije susednih država, posebno Republike Srpske, od kojih su zatražene informacije koje mogu imati veze sa ovim slučajem“, piše list. Policijski inspektori su, kako je objavljeno, Ivanoviću pokazali „albume sa stotinama fotografija osoba iz kriminalng miljea, kako bi, eventualno, prepoznao napadače“.
Brutalni napad na Željka Ivanovća osudile su sve političke partije, mnoge nevladine organizacije, najviši predstavnici crnogorske vlasti, kao i veći broj intelektualaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari