Koalicija „Evropska Crna Gora“ i politički predstavnici manjinskih naroda u Crnoj Gori potpisali su juče sporazum o postizbornoj saradnji čime je formirana parlamentarna većina i stvoreni uslovi za konstitutivnu sednicu crnogorske skupštine.

Sporazum su potpisali lider koalicije „Evropska Crna Gora“ Milo Đukanović, i u ime manjinskih stranaka, čelnik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović. Đukanovićeva koalicija pobedila je na izborima 14. oktobra, ali sa 39 mandata nije mogla da formira parlamentarnu većinu, koju su joj potpisanim sporazumom obezbedile stranke manjinskih naroda.

Parlamentarnu većinu u Crnoj Gori tako će činiti Đukanovićev savez, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Albanska koalicija, sa ukupno 44 od 81 poslaničkog mesta. Đukanović i Husović nakon potpisivanja sporazuma novinarima nisu želeli da govore o personalnim rešenjima u budućoj vladi, ali nisu isključili mogućnost da jedno od potpredsedničkih mesta pripadne BS. Potvrđeno je i da će jedno od tri potpredsednička mesta u skupštini pripasti strankama manjinskih naroda.

Đukanović nije želeo da govori o svom povratku na državne dužnosti, ali je najavio da će novi mandatar biti poznat do kraja ove ili početkom naredne sedmice. On je ocenio da je potpisanim sporazumom „obezbeđen kontinuitet uspešne saradnje koja je Crnoj Gori u prethodnom mandatu vlade donela početak pregovora o članstvu sa Evropskom unijom i prijem u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO)“. On je naglasio da „dugo trajanje ekonomske krize“ traži jačanje „reformskih snaga koje su u stanju da realizuju zahtevne reforme i da u sledećim fazama Crnu Goru približe evroatlantskim ciljevima“.

Krivokapić ponovo vodi Skupštinu

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić koji je juče, po četvrti put, izabran na tu dužnost, poručio je u govoru poslanicima da vreme ekonomske krize traži snažno političko liderstvo. Krivokapić je ocenio da je „vreme tehnokrata rodilo krizu“ i da „krizno doba“ i u Crnoj Gori traži „mislioce i vizionare“, a ne „tehnokrate koji su kadri samo da održavaju stvari dok one funkcionišu“. Ukazao je da je „svetska ekonomska kriza samo produbila mnoge protivurečnosti tranzicije u Crnoj Gori“ i da se „loše odluke više ne smeju pravdati krizom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari