Stanje ljudskih prava u 2014. godini u Srbiji nije bilo zadovoljavajuće, iako je bilo određenih pomaka. Pravosuđe još nije stalo na noge, dok uprava nema atribute dobre uprave, ocenio je juče na skupštinskom Odboru za pravosuđe zaštitnik građana Saša Janković, podnoseći redovni godišnji izveštaj.

Ocenjujući taj izveštaj kao politički pamflet, Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke, poručio je, kako je sam rekao, „prijateljski“ ombudsmanu da podnese ostavku i da počne da se bavi politikom, ali mu je Janković uzvratio da je jedina politika koja postoji u njegovom izveštaju.

Janković je predočio ocenu Svetske banke da su obraćanja građana Srbije svojim sudovima manja nego što je to u Evropi – gotovo duplo manja. Naveo je i da sudije, tužioci i advokati nemaju dovoljno znanja o novim propisima koji se brzo donose, što usložnjava sudske postupke, a sami zakoni nisu međusobno usaglašeni. Zaštitnik građana naveo je i da zbog visokih taksi nema dovoljno pristupačnosti sudovima, a prema njegovoj oceni, sudski sistem nije u manjku sa kadrovima, a ukupna izdvajanja za sudove od 0,66 odsto viša su nego u većini zemalja EU.

Podnoseći redovni godišnji izveštaj Odboru za pravosuđe, zaštitnik je istakao i da pozdravlja uvođenje sudskih izvršitelja i notara u pravosudni sistem, ali je naveo i da je to učinjeno uz propuste koji su mogli biti sagledani na vreme. Govoreći o stanju u pritvorima i zatvorima u Srbiji, Janković je rekao da nije došlo do drastičnog poboljšanja i da i dalje postoji problem smeštaja i zdravstvene zaštite, na šta se odnosi i najveći broj pritužbi.

Osvrćući se na stanje u državnoj upravi, Janković je primetio da nije izvršena reorganizacija, depolitizacija, racionalizacija, a prema analizi Svetske banke, to je prva prepreka Srbije u rastu i razvoju.

– Izgleda da je u ovom izveštaju Svetska banka najmerodavnija institucija. Uostalom, kompletan izveštaj, pogotovo oni delovi koji se odnose na medije i prava manjina, prepuni su paušalnih ocena, bez ikakvog utemeljenja i činjenica. Ovo je politički pamflet koji ne zaslužuje da se nazove izveštajem. Stavljate se u službu jedne nevladine organizacije i ako ovaj izveštaj dođe na dnevni red plenarne sednice, ja ga svakako neću podržati, jer on urušava kredibilitet zaštitnika i predstavlja čistu zloupotrebu Jankovića za ispoljavanje političke ambicije – rekao je Đukanović.

Odgovarajući na Đukanovićeve primedbe, zaštitnik je odgovorio da je jedina njegova politika kontrola organa vlasti i zaštita prava građana. On je odbacio i tvrdnje da je izveštaj politički pamflet, navodeći da u njemu nema političkih ocena, ali da ima stotinak primera za sve što je rečeno.

Đukanović je ponovio da su ocene paušalne, a kao primer naveo je ocenu zaštitnika građana da je u Srbiji prisutna tortura, gde nema nijednog primera koji bi tu tvrdnju potkrepio.

– Šta će neko sa strane misliti o nama kada pročita vaš izveštaj? Pomisliće, naravno, da je Srbija zemlja torture i da je ovde tortura normalna pojava i da postoji princip njene nekažnjivosti, naveo je Đukanović, prozivajući ombudsmana što slične izveštaje nije pisao kada na vlasti nisu bili naprednjaci.

Janković ga je podsetio da je sukob mišljenja postojao i sa bivšom vlašću, naročito po pitanju reforme sudstva koja je dodatno obezglavila sudije koje su izgubile sigurnost.

– Vaša pitanja i komentari zaista pogađaju suštinu, uzvratio je Janković, zamolivši poslanika SNS da ipak pročita izveštaj iz koga se jasno vidi da u Srbiji ne postoji sistemska tortura, već samo pojedinačni slučajevi. Jankovićev zamenik Miloš Janković naveo je slučaj torture zatvorenika iz Zabele koja nije dobila sudski epilog.

– Zaštitnik građana postoji da bi upozoravao na probleme tamo gde su, da ne čekamo da to rade krivični sudovi, istakao je na kraju jučerašnje rasprave Saša Janković, prihvatajući sugestiju Đukanovića da bi Odbor i Zaštitnik mogli zajednički da rade na kontroli i unapređenju prava građana. On je zamolio i poslanike da podrže izmenu Zakona o zaštitniku građana koji predviđa jačanje unutrašnje kontrole i podsetio da se oko 50 odsto građana javlja prvo Zaštitniku građana.

Članovi Odbora za pravosuđe, upravu i državnu upravu juče se nisu izjašnjavali o izveštaju zaštitnika građana, uz napomenu da će se izjasniti ukoliko on dođe na plenarnu sednicu. Ocenjeno je samo da je dobro što je primećen napredak, da se izveštaj dotiče neuralgičnih tačaka i da se problemi vezuju za pravosudni sistem.

Odbor za manjine o izveštaju danas

Izveštaj omudsmana danas će razmatrati Odbor za ljudska i manjinska prava i to onaj deo koji se odnosi na poštovanje prava manjina. Kada je reč o pravima pripadnika nacionalnih manjina, ombudsman u izveštaju navodi da su u oktobru 2014. uspešno održani drugi izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, ali i upozorava na opasnost da u praksi može doći do pogoršanja stanja prava manjina na informisanje primenom seta novih medijskih zakona, ako ne bude bilo podstreka za medijske programe na manjinskim jezicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari