Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je juče da će odnosi Podgorice i Beograda ići uzlaznom putanjom nakon trodnevne posjete predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića Srbiji i da vjeruje da će uzvratna posjeta uslijediti veoma brzo. On je izjavio da je veoma dobro što je predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao Vujanovića u posjetu, te da se sa dosta optimizma može očekivati da će doći do obnove diplomatskih odnosa dviju zemalja u punom kapacitetu.

Đukanović je dodao da se može očekivati ‘’da će se na taj način neutralisati određeni negativni efekti koji su uslijedili u diplomatskim odnosima nakon crnogorskog priznanja Kosova i da će se stvoriti svi uslovi za puni kapacitet međudržavnih odnosa sa svim susjedima, uključujući i Srbiju’’.

Govoreći o novoj vladi, Đukanović je istakao da ne bi trebalo da bude velikih personalnih promjena, s obzirom da postojeći sastav djeluje efikasno i uhodano. On je rekao da kao mandatar sagledava različite opcije, ali da nije za očekivati da u ovom trenutku dođe do neke radikalnije promjene personalnog sastava vlade.

Đukanović je podsjetio da se na čelo vlade vratio u martu prošle godine, od kada njegov tim, kako je ocijenio, djeluje uhodano i može dosta efikasno i blagovremeno da reaguje na razne probleme. ‘’Zato mislim da ovo nije trenutak za radikalne promjene, iako naravno ne isključujem da će određenih promjena biti’’, rekao je Đukanović.

Đukanović je juče u Bajicama kod Cetinja otkrio spomenik u čast 90 godina od Božićnog ustanka. On je rekao da obelisk Božićnom ustanku, poslije gotovo jednog vijeka, potvrđuje smisao žrtve tih slobodara za ideju crnogorske nezavisnosti. Crnogorski premijer je naveo da je ovo prvi spomenik posljednjem pokušaju Crnogoraca da 1918. i 1919. odbrane oružjem ono što su smatrali smislom svog postojanja, te da je slava kojom su ovjenčani zauvijek utkana u srž nacionalnog i državotvornog bića Crne Gore.

Vujanović posetio Lovćenac

Lovćenac – Crna Gora je posvećena svojoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini, odnosno Srbiji, i maksimalno je raspoložena da podrži sve ono što su njene potrebe, rekao je juče crnogorski predsjednik Filip Vujanović u Lovćencu. Predsjednika Crne Gore u Lovćencu je dočekao predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić, predstavnici udruženja „Krstaš„, kao i veliki broj Crnogoraca iz tog i ostalih vojvođanskih mjesta. „Crnogorci u Srbiji nisu tuđinci, a Srbija za njih nije tuđinska. Isto tako, Srbi u Crnoj Gori nisu tuđinci, niti je Crna Gora za njih tuđinska“, istakao je Vujanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari