Crnogorski premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je da njegova stranka ne želi da skraćuje sadašnji mandat vlade kojoj su ostale još tri godine, ali da je uvek spremna za nove parlamentarne izbore.

„Naša ideja nije da skraćujemo mandat, stečen poverenjem građana. Pred sobom imamo tri preostale godine mandata i usredsređeni smo na to da Vlada za to vreme uradi što više“, kazao je Đukanović u utorak na Žabljaku, gđe je službeno boravio.

Komentarišući glasove sa raznih političkih adresa da bi u Crnoj Gori trebalo organizovati nove izbore pre isteka sadašnjeg mandata, on je kazao da je, ako parlamentarna većina donese takvu odluku, DPS spremna i za to, ali će, kako je najavio, na tim izborima nastupiti u drugačijem aranžmanu. „Na tim izborima, kad god se dogode, nastupićemo sigurno u drugačijem aranžmanu nego do sada i ubeđen sam da ćemo pobediti“, rekao je Đukanović. Kako je kazao, takav stav DPS nije „začikavanje“ bilo koje druge partije.

Lider Socijaldemokratske partije, koalicionog partnera DPS, Ranko Krivokapić ranije je nekoliko puta pomenuo mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora jer, kako je objašnjavao, SDP nije zadovoljna ekonomskom politikom koju vodi crnogorska vlada na čelu sa Đukanovićem. DPS i SDP se odavno spore u vezi sa statusom Kombinata aluminijuma u Podgorici, ali i oko nekih mera, usmerenih na smanjenje budžetskog deficita.

Krivokapić o podelama

Lider SDP Ranko Krivokapić je juče saopštio da SDP neće ostati u vladajućoj koaliciji ukoliko se „politika podela“ nastavi. Krivokapić je, kako je rekao, izjavu Đukanovića o „drugačijem aranžmanu“ doživeo ne kao najavu raskida koalicije na državnom nivou, već kao „programsko prestrojavanje“ DPS. Lidera SDP zabrinjava što se „u centar političkog života vraćaju nacionalne podele, i crkva kao medijator tih podela“ što „udaljava“ Crnu Goru od EU i NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari