Đukić Dejanović: Kontinuirano se radi na razvijanju svesti o značaju srpskog jezika 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da se kontinuirano radi na razvijanju svesti o značaju srpskog jezika u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta i uspostavljanju trajnih veza sa otadžbinom, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je na obuci za nastavnike, koji se upućuju na rad u dopunske škole u inostranstvu i ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku, kazala da je zajednički zadatak širenje mreže škola u kojima se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu i realizacija svih aktivnosti koje su usmerene na razvijanje svesti o nacionalnom i kulturnom identitetu i osećanju pripadnosti Srbiji.

Ministarka je dodala da se radi na povećanju broja škola u kojima se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku rad sada se organizuje u 22 države, dok je u školskoj 2017/2018. godini realizovan u devet država, ukazala je Slavica Đukić Dejanović.

Kako je navela, nastava se sada realizuje u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Malti, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Danskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Rusiji, Južnoafričkoj Republici, Australiji i Novom Zelandu, a nove grupe učenika u kojima se ostvaruje taj vid nastave formirane su u školskoj 2023/2024. godini prvi put i u Americi, Kipru, Islandu i Češkoj.

Ministarka je istakla važnost nastojanja nadležnih diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije, kao i udruženja srpskih građana u inostranstvu da se takva nastava uspostavi i organizuje i u drugim državama.

Slavica Đukić Dejanović rekla je da je u ovoj školskoj godini nastavu pohađalo 9.162 učenika, raspoređenih u 502 nastavne grupe, dok su nastavu realizovala 134 nastavnika. U školskoj 2017/2018. godini nastavu je pohađalo 4.197 učenika, a obrazovno-vaspitni rad realizovalo je 47 nastavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari