Đukić Dejanović o napadima na nastavnike: "Moramo oštrije sankcionisati ovakve situacije" 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najoštrije osuđuje slučajeve nasilja koji su se tokom jučerašnjeg dana dogodili u dve beogradske škole, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Apsolutno osuđujem rušenje ugleda obrazovnog sistema, digniteta i dostojanstva nastavnika. Moramo oštrije sankcionisati ovakve situacije i više raditi na preventivi“, rekla je ministarka i izrazila zabrinutost zbog ovih događaja.

Ona je istakla da odrasli treba da budu modeli ponašanja i uzor deci.

„Važno je da javnost zna da kada je reč o ovakvim slučajevima, osim škole i Ministarstva prosvete, postupa više nadležnih institucija. Najpre policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad, koji imaju mehanizme sankcionisanja u skladu sa zakonom“, navela je ministarka.

Prema informacijama kojima Ministarstvo prosvete raspolaže škole su postupile u skladu sa propisima i odmah obavestila nadležne organe.

Ministarka je naglasila da Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kako bi nasilje nad zaposlenim u obrazovnom sistemu bilo oštro sankcionisano, kao i da su se predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti nedavno saglasili sa Nacrtom teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi.

„Ministarstvo prosvete nastaviće da sprovodi postojeće mehanizme i unapređuje kompetencije zaposlenih u školama za planiranje i primenu preventivnih aktivnosti, kada je reč svakoj vrsti nasilja, a najpre o vršnjačkom nasilju. U preventivne mere i podizanje nivoa znanja o kanalisanju neprijatnih emocija moraju biti uključeni i roditelji“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su u Pravilnik o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, unete izmene koje se upravo odnose na zaštitu zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama od svake vrste nasilja.

„Očekujemo da će ovaj protokol, u saglasju sa izmenama krivičnog zakonika, dodatno biti garant bezbednosti svih učesnika procesa obrazovno – vaspitnih aktivnosti“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari