Đukić Dejanović: Odlučna bitka za potomstvo 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Kragujevcu da očekuje da će zakon o finansijskoj podršci porodici biti usvojen do kraja ove godine.

Država je krenula uodlučnu bitku za potomstvo, a demografsku sliku planira da popravi i zakonskim rešenjima. Zakon o finansijskoj podršci porodici koji će, po mojoj proceni, biti donet već u ovoj godini će pokazati finansijsku senzibilnost za davanje porodicama koje imaju više dece, a posebno će stimulisati rađanje prvog deteta, rekla je Đukić-Dejanović.

Ona je podsetila da se više od 50 parova u Srbji odlučuje se na samo jedno dete zbog čega treba raditi na pomoći porodicama i podršci rađanju, dodajuući da je povećanje nataliteta jedan je od osnovnih prioriteta države.

Da nas svake godine ne bi bilo manje za jedan grad od oko 35.000, potrebno je da 44 odsto žena ima dvoje dece, a 45 odsto žena troje dece, kao i da se sterilitet kod 10 odsto žena dijagnostikuje i leči na najsavremeniji način, kazala je Đukić-Dejanović.

Ministarka Đukić-Dejanović danas je u Kragujevcu posetila Centar za vantelesnu oplodnju, u kome će godišnje moći da se obavi oko 200 procedura o trošku države.

Nakon toga sastala se sa predsednicima opština Knić, Trstenik i Nova Varoš u kojima se realizuje projekat mera populacione politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari